Thursday, 5 January 2012

DATABASE PROBLEM LAPTOP/NETBOOK YANG DIKETAHUI & TIPS MEMBAIKI (UNTUK SEMUA BRAND DAN MODEL)

ASUS  X42D (i7 / i5 /AMD Turion)
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop blank screen, kipas hdd led semua menyala, tapi skrin tak keluar apa-apa
Penyebab Kerosakkan
1) Overheating AMD-ATI display chipset
Penyelesaian Masalah.
1) Chipset GPU perlu di tukar dengan chipset yang baru, reflow chipset hanya boleh hidupkan laptop untuk sementara sahaja.
2) Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop
ASUS Eee PC 1201T (AMD ATHLON NEO- MV)
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop blank screen, kipas hdd led semua menyala, tapi skrin tak keluar apa-apa.
Penyebab Kerosakkan
1) Overheating RS780M/RS780MN (Radeon HD 3200 Graphics) chipset
Penyelesaian Masalah.
1) Chipset RS780M/RS780MN (Radeon HD 3200 Graphics) perlu di tukar dengan chipset yang baru, reflow chipset hanya boleh hidupkan laptop untuk sementara sahaja.
2) Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop
ASUS Eee PC 1001P
Masalah yang selalu dialami
1) No Power, adapter charger blinking. 

ASUS Eee PC 1215b / 1215N / 1215T 
Masalah yang selalu dialami
1) Touchpad netbook problem intermittent/kadang-kadang tak berfungsi untuk seketika.
Penyebab Kerosakkan
1) Masalah grounding pada touchpad
Penyelesaian Masalah.
1) Buka, netbook dan cuba isolate grounding di bahagian touchpad / buka aluminum tape touchpad dan buat grounding pada body Laptop-Touchpad
ASUS  G73JH-A1
Masalah yang selalu dialami
1) Touchpad Laptop problem intermittent/kadang-kadang tak berfungsi untuk seketika.
Penyebab Kerosakkan
1)Masalah grounding pada touchpad
Penyelesaian Masalah.
1)Buka, Laptop dan cuba isolate grounding di bahagian touchpad / buka aluminum tape touchpad dan buat grounding pada body Laptop-Touchpad

ACER ASPIRE 4738G
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop boleh Power-On, tapi dalam masa 2-3 minit power auto shutdown, masalah blankscreen, masalah overheating.
2) Hardisk mudah kong (bad sector)
3) Wifi adapter (built-in) mudah rosak
Penyebab Kerosakkan
1) -
Penyelesaian Masalah.
1) Buat senggaraan secara berkala cuci heatsink serta kipas laptop.
2) Update bios version jika ada release yang baru dari website manufacture

ACER ASPIRE ONE
Masalah yang selalu dialami
1) Netbook tak boleh boot, boleh Power-On, masalah blankscreen.
Penyebab Kerosakkan
1) Eeprom IC bios di Motherboard corupted.
Penyelesaian Masalah.
1) Reflash bios baru link atau ganti IC Eeprom bios baru.
ACER ASPIRE 4535
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop blank screen, kipas hdd led semua menyala, tapi skrin tak keluar apa-apa.
Penyebab Kerosakkan
1) Overheating AMD-ATI display chipset
Penyelesaian Masalah.
1) Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop.
2) Jika Acer Aspire 4535 ni blankscreen tanpa boleh post bios, boleh cuba cara flash bios guna bios recovery (ini hanya temporay solution, masalah sebenar adalah GPU chipset overheating).
ACER ASPIRE 6920 / 6920G 
Masalah yang selalu dialami
1) Bila Loading Windows jamm atau hang, LCD screen keluar gambar pecah-pecah
2) Laptop Autorestart atau Autoshutdown
Penyebab Kerosakkan
1) Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage untuk Processor telah fail/faulty.
Penyelesaian Masalah.
1)Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah
ACER ASPIRE 5920G
Masalah yang selalu dialami
1) No Display, No Power, Cannot Charging, adapter charger blinking
Penyebab Kerosakkan
1) Ada komponen kat bahagian power di mothrboard laptop, shorting atau fail
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar atau ganti komponen kat bahagian power di motherboard laptop yang, shorting atau fail
ACER ASPIRE 5750
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop tak boleh boot, boleh Power-On, tapi 5sec Power-Off.
Penyebab Kerosakkan
1) Bateri CMOS-Rtc motherboard dah faulty/kong.
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar Bateri CMOS-Rtc baru.
ACER ASPIRE 4935
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop Autorestart atau Autoshutdown
Penyebab Kerosakkan
1) Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage untuk Processor telah fail/faulty.
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah.
ACER ASPIRE 4937G
Masalah yang selalu dialami
1) Apabila  Power -ON button, kipas pusing elok sahaja.
 LCD skrin tiada dsplay.Bila cuba pada external monitor lain, tak keluar display

2) Laptop Autorestart atau Autoshutdown
Penyebab Kerosakkan
1) Vcore untuk Processor telah fail / faulty.
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah

ACER ASPIRE 2920
Masalah yang selalu dialami
1) Bila Loading Windows jamm atau hang, LCD screen keluar gambar pecah-pecah
2) Laptop Autorestart atau Autoshutdown
Penyebab Kerosakkan
1) Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage untuk Processor telah fail/faulty.
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah.
ACER ASPIRE 4310
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop mengalami masalah LCD whihe screen (WSOD)
Penyebab Kerosakkan
1) LCD laptop telah fail/faulty
Penyelesaian Masalah.
1) Sebenarnya Acer Service Center  tahu dan cover masalah untuk LCD laptop ini, jadi cuba rujuk dulu masalah ini jika terjadi walaupun waranti dah habis.Jika ACER Service Center sudah tak cover, sila tukar LCD baru atau secondhand
ACER ASPIRE 4736G / 4736Z
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop shutdown bila masa Loading Windows
2) Jika power ON Laptop menggunakan bateri, LCD laptop blankscreen, LCD screen keluar gambar pecah-pecah
Penyebab Kerosakkan
1) Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage untuk Processor telah fail/faulty 
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah

ACER ASPIRE 4741G 
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop automatik shutdown bila guna dalam 20-30 minit
2) Overheating/laptop shutdown bila Load tinggi
3) Pemegang hinges sebelah kiri senang patahcontoh
Penyebab Kerosakkan
1) -
2) Pemasangan heatsink yang tak sempurna
3) Tiada bereket besi pada body cover laptop untuk diskru skali dengan hinges 
ACER ASPIRE 4540
Masalah yang selalu dialami
1) Laptop blank screen, kipas hdd led semua menyala, tapi skrin tak keluar apa-apa.
Penyebab Kerosakkan
1) Overheating AMD-ATI display chipset
Penyelesaian Masalah.
1) Chipset GPU perlu di tukar dengan chipset yang baru, reflow chipset hanya boleh hidupkan laptop untuk sementara sahaja.
2) Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop
ACER ASPIRE 3680, 5050, 5580
Masalah yang selalu dialami
1) No Display, No Power, Cannot Charging, adapter charger blinking
2) Cover Lid  LCD skrin laptop senang pecah/patah disebabkan engsel/hinges laptop jadi ketat/jem.
Penyebab Kerosakkan
1) Ada komponen kat bahagian power di mothrboard laptop, shorting atau fail
2) Engsel/hinges laptop jadi ketat/jem.
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar atau ganti komponen kat bahagian power di motherboard laptop yang, shorting atau fail
2) Biasakan diri untuk tutup LCD laptop perlahan-lahan, supaya engsel tidak mengalami kerosakkan.

ACER ASPIRE  4715Z,  4720 / ASPIRE ONE D110, D150
Masalah yang selalu dialami
1) No Display, No Power, Cannot Charging, adapter charger blinking
Penyebab Kerosakkan
1) Ada komponen kat bahagian power di motherboard laptop, shorting atau fail
Penyelesaian Masalah.
1) Tukar atau ganti komponen kat bahagian power di motherboard laptop yang, shorting atau fail
ACER ASPIRE 4520  AMD-Nvidia
Masalah :
1.(Blankscreen)Nvidia GPU OVERHEATING
2.(Blankscreen)AMD CPU DEFECT(Biasa Kerana Overheating GPU)
3.Hinges LCD senang patah
4.Bios Corrupt

Penyebab Kerosakkan
1.Sistem HSF(heat sink fan) yang tak dapat handle kepanasan CPU dan GPU
2.AMD CPU affect dari masalah overheat GPU

Penyelesaian Masalah.
1.Reflow, tukar GPU,tukar motherboard Baru
2.Tukar CPU (Sila selalu servis sistem HSF Laptop ni)
3.Tukar Hinges(Untuk owner sila tutup Laptop model ni slow)
4.Reflash Bios

ACER ASPIRE 4530 AMD-Nvidia
Masalah 
1.Nvidia GPU OVERHEATING
2.AMD CPU DEFECT
3.Lan(network) I.C mati.

Penyebab Kerosakkan
1.Sistem HSF(heat sink fan) yang tak dapat handle kepanasan CPU dan GPU
2.AMD CPU DEFECT(batch untuk CPU laptop ni ada masalah)

Penyelesaian Masalah.
1.Reflow, tukar GPU,tukar motherboard Baru
2.Tukar CPU
3.Tukar Lan(network) I.C


FUJITSU LIFEBOOK LH520 (processor AMD Turion II)
Masalah :
1)  No power, Power-On boleh, tapi led indikator hanya berkelip-kelip 2 saat dan terus mati
Penyebab Kerosakkan
1) AMD Radeon Overheat, Sistem HSF(heat sink fan) yang tak dapat handle kepanasan CPU dan GPU
Penyelesaian Masalah.
1) Selalu service HFS(Heat Sink Fan) laptop.
SONY VAIO VGN-CS1xx, VGN-CS2xx, VGN-CS3xx,VGN-BZ5xx 
Masalah yang selalu dialami 
1.Kipas Laptop berbunyi kuat
Penyebab Kerosakkan 
1.Bilah Kipas tak stabil kena body housing kipas
Penyelesaian Masalah.
1.Jika masih ada waranty, sila claim waranty (pihak Sony pernah membuat recall untuk model terbabithttp://911pc.com/2010/05/sony-vaio-cs1-cs2-cs3-fan-issue/ )
2.Tukar dengan kipas lain kerana masalah sebenar adalah masalah design kipas original Sony
http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2012/01/baik-pulih-sony-vaio-vgn-cs23g.html


DELL INSPIRON N4010 / N5010 
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop Hinges / Engsel senang patah
Penyebab Kerosakkan
1.Tempat skru Hinges / Engsel pada body Laptop tiada breket besi.
Penyelesaian Masalah.
1.Sila buka atau tutup Laptop ni dengan berhati-hati atau buka housing laptop untuk kuatkan tempat skru dengan menngunakan Gam yang kuat bagi mengelakkan berlaku kerosakkan yang disebutkan.

DELL INSPIRON N4020 
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop on board/built in speaker hilang/tak berbunyi
Penyebab Kerosakkan
1.Shorting terjadi pada conector jack headphone.
Penyelesaian Masalah.
1.Tukar/repair komponen yang menyebabkan sistem speaker mengalami masalah.
DELL VOSTRO 1200 
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop shutdown bila masa Loading Windows(Autoshutdown)
2.Jika Power ON Laptop menggunakan bateri, LCD laptop blankscreen.
3.Video display Hang atau Freeze
4.Masalah pada bahagian chraging bateri (tak boleh charging)
Penyebab Kerosakkan
1.Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage untuk Processor telah fail/faulty .
Penyelesaian Masalah.
1.Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah.
DELL (Semua model yang mengunakan teknologi power identity chip)
Masalah yang selalu dialami
1.Dell AC power adapter type cannot be determined(Bios tak kenal adapter dan bateri tak charging)

Penyebab Kerosakkan 
1.Wayar identity(warna putih didalam kabel charger) putus.
2.Identity Chip didalam adapter charger dah blow/faulty.


IBM T22 T23 T43 T40
Masalah yang selalu dialami
1. No Display , BIOS password Locked


Lenovo Ideapad S10-3c/2c
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop tak boleh boot, boleh Power-On, masalah blankscreen.
2.Netbook shutdown dengan sendiri, setelah beberapa ketika Power-ON, kena tunggu sejuk baru boleh Power-ON.
3.No Power
Penyebab Kerosakkan
1. Motherboard Netbook mungkin mengalami masalah overheating.
2.Chipset motherboard Netbook mati/dead.
Penyelesaian Masalah.
1. -

Lenovo Ideapad G450 / G460 / G470 / G475 / Z470
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop mengalami masalah patah di bahagian pemegang skru Hinges
Penyebab Kerosakkan
1. Body Housing Laptop ini dibuat dari plastik yang agak nipis berbanding Laptop brand lain
Penyelesaian Masalah.
1. Elakan dari membuka LCD Laptop dengan kasar dan elakkan dari hentakan yang kuat ketika menggunakan Laptop ini.

Lenovo Ideapad G455
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop mengalami blankscreen (tak ada video pada paparan LCD)
Penyebab Kerosakkan
1. Overheating AMD-ATI 4200 HD display chipset
Penyelesaian Masalah.
1.Chipset GPU perlu di tukar dengan chipset yang baru, reflow chipset hanya boleh hidupkan laptop untuk sementara sahaja.
2.Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop

Lenovo Ideapad Y570 - intel i7
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop mati secara tiba-tiba , hibernate secara tiba-tiba, susah nak power-on
Penyebab Kerosakkan
1. Overheating Nvidia display chipset
Penyelesaian Masalah.
1.Chipset GPU perlu di tukar dengan chipset yang baru, reflow chipset hanya boleh hidupkan laptop untuk sementara sahaja.
2.Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop




HP DV1000/NX 4800 / COMPAQ Presario V2000/M2000
Masalah yang selalu dialami
1. Laptop blank screen, kipas hdd led semua menyala, tapi skrin tak keluar apa-apa.
Penyebab Kerosakkan
1.Power ic (mosfet) mengalami kerosakkan.
Penyelesaian Masalah.
1.Tukar power i.c (mosfet) yang baru..

HP MINI 210 / 110 / 311 / 5101 / 2133
Masalah yang selalu dialami
1.Netbook tak boleh boot, boleh Power-On, masalah blankscreen.
1.Netbook kadang-kadang boleh Power-On, kadang-kadang blankscreen.
Penyebab Kerosakkan
1.Motherboard Netbook mengalami masalah overheating.
Penyelesaian Masalah.
1.Service motherboard.


COMPAQ PRESARIO CQ20 (processor intel)
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop Autorestart atau Autoshutdown
Penyebab Kerosakkan
1.Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage Vcore untuk Processor telah fail/faulty.
Penyelesaian Masalah.
1.Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah

COMPAQ PRESARIO NX5000
Masalah :
1.Power intermitent problem (ON/OFF)
Penyebab Kerosakkan
1.IC Power Maxim faulty
Penyelesaian Masalah.
1.Kena tukar  IC Power Maxim

COMPAQ PRESARIO 2200/2500 (HP PAVILIION NX9010)
Masalah : 
1.Keyboard jadi gila (huruf pada keyboard bergerak sendiri)
Penyelesaian Masalah.
1.Kena tukar keyboard baru

COMPAQ PRESARIO CQ40-TU (processor intel)

Masalah :
1. LCD screen defect,LCD keluar line vertical atau horizontal,  pixel video jadik bergegar..
2. Overheat, puncanya, kipas x pusing
3.No power
Penyelesaian Masalah.
1.Try reseting LCD riben kabel dulu atau test guna LCD tester.Jika semua cara dah cuba, masih Problem,LCD screen tukar baru.
2.Selalu service HFS(Heat Sink Fan) laptop.

COMPAQ PRESARIO CQ40 AMD-ATI
Masalah :
1.ATI GPU OVERHEATING
2.AMD CPU DEFECT
3.LCD BERBELANG atau jadi White Screen bila pakai tak lebih 2 tahun.
Cara nak tau laptop korang akan jadi masalah ini adalah seperti berikut, tanda-tandanya:
1.LED CapsLock dengan Numlock berkelip serentak
Penyebab Kerosakkan
1.Sistem HSF(heat sink fan) yang tak dapat handle kepanasan CPU dan GPU
2.LCD yang dibekal oleh Compaq substandard(kurang berkualiti) (bergantung pada batch)
Penyelesaian Masalah.
1.Reflow, tukar GPU,tukar motherboard Baru
2.Tukar CPU
3.Tukar LCD panel
Untuk lebih info sila ke link inihttp://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/04/belajar-mengesan-masalah-pada-compaq.html

List model Laptop ada masalah GPU overheat
1.Compaq Presario v3000 nvidia Gpu
2.Acer Aspire 4520 nvidia Gpu
3.Compaq Presario F700 nvidia Gpu
4.Hp Pavillion Tx1000 Nvidia Gpu
5.Hp Pavillion tx2500 Ati Gpu
6.Hp pavillion Dv2500 Nvidia Gpu
7.Hp Pavillion 6000 Nvidia gpu
8.Compaq Presario Cq40 Ati Gpu
9.Dell Inspiron 1420 Nvidia Gpu


Cara nak tau laptop korang akan jadi masalah ini adalah seperti berikut, tanda-tandanya:
1.Wifi adapater tak detect
2.Laptop hang
3.Laptop susah nak hidup(on banyak kali baru boleh)
4.Laptop suka restart (walaupun habuk kat heatsink dalam laptop dah cuci)
5.Semua usb port Laptop tak berfungsi
6.Lcd screen Laptop berbayang

Penyelesaian Masalah.
1.Reflow, tukar GPU,tukar motherboard Baru
Untuk lebih info sila ke link ini http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/01/terlibat-dengan-masalah-nvidia-gpu.html  atau ke sinihttp://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2010/10/amaran-langkah-pencegahan-untuk-pemilik.html


TOSHIBA SATELLITE C640D
Masalah :
1.ATI RADEON HD6310-256MB GPU Overheating
Cara nak tau laptop korang akan jadi masalah ini adalah seperti berikut, tanda-tandanya:
1.Laptop boleh Power-On, tapi mengalami blankscreen.
2.Jika guna bateri sahaja, Laptop skrin mengalami blankscreen
Penyebab Kerosakkan
1.Sistem HSF(heat sink fan) yang tak dapat handle kepanasan CPU dan GPU
Penyelesaian Masalah.
1.Reflow, tukar GPU,tukar motherboard Baru


TOSHIBA SATELLITE L310
Masalah yang selalu dialami 
1.Skrin video laptop hanya pada kedudukan tertentu ada video
Penyebab Kerosakkan 
1.Riben kabel putus/reput disebabkan lama terkepit dengan cover laptop
Penyelesaian Masalah.
1.Tukar kabel riben baru atau baiki riben contoh

TOSHIBA SATELLITE M200/L200/L300/L510
Masalah.
Laptop Toshiba Satellite M200 ini masalah dia akan hang(freezing) apabila loading windows atau masa windows tengah running atau mengalami screen biru(bsod).Kadang - kadang screen Laptop akan mengalami masalah pixel pecah dan hang(freezing) serta reboot dengan sendiri(auto restart).Tetapi bila Laptop running menggunakan bateri laptop sahaja atau jika guna power adapter tapi hanya boleh run dalam Windows safe mode, Laptop tidak mengalami masalah-masalah yang aku sebutkan tadi.Tetapi apabila Laptop adapter charger disambung ke Laptop,Windows akan hang dan laptop terpaksa direstart.Laptop terpaksa menggunakan bateri jika hendak digunakan(maximum 2jam)lepastu Laptop bateri kena charge bagi penuh.


Penyelesaian masalah.
Boot Windows dalam safe mode, restart laptop dan tekan F8 key sebelum windows logo keluar sehingga keluar List booting

1.Pilih start Windows dengan safe mode
2.Pergi ke device manager (dalam My Computer)
3.Disable driver processor intel core Duo(ada 2,mula-mula disable 1 dulu jika tak jadi baru 4.disable kedua-dua driver processor tu)
5.Restart laptop (normal startup).
Untuk lebih info sila ke link ini http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/03/macamana-nak-setel-toshiba-satellite.html


MSI CR400
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop boleh Power-ON, tapi mengalami masalah blankscreen
Penyebab Kerosakkan
1.Vcore untuk Processor telah fail / faulty.
Penyelesaian Masalah.
1.Tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah



Ini adalah database untuk kerosakkan,penyebab dan beberapa cara solution yang boleh digunakan. 
Database Kerosakkan ni adalah untuk menolong pembaca blog aku atau diluar dari blog  ini untuk mengenali kerosakkan yang dialami oleh Laptop mereka.Jadi sebelum mereka hantar ke tukang repair, mereka dah tau serba sedikit masalah yang dialami oleh laptop mereka(jadi keberangkalian miss info tak akan berlaku dan salah location yang dibaik pulih tak berlaku).

Jika berminat nak baiki  masalah pada Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959/hafizam.


Protected by Copyscape Web Plagiarism Software

39 comments:

Anonymous said...

salam..laptop compaq saya tertumpah air..dah suruh teknisen tengok, dia ckp mobo rosak..saya kat kelantan..boleh ke pos?

HAFIZAM said...

Salam,saya sekarang pun ada di Kelantan(area wakaf Bharu).Boleh call saya hafizam 0122411959.TQ

Anonymous said...

salam... ak pky COMPAQ PRESARIO CQ40 AMD-ATI.
LCD myb x de prob tp LED CapsLock dengan Numlock berkelip serentak. nk kne tke mobo gak ker?? x de cara len?? how much the cost?? tkot kne tipu jek kt sni..

HAFIZAM said...

Boleh bagi email untuk saya post cost repair.Biasa dalam rm100 sahaja + waranty 1bulan

Anonymous said...

assalamualaikum
model laptop : compaq presario cq40
prob : skrin jd belang warna pink n berkelip2

mcm mn nk solve ye?
terima kasih

Anonymous said...

assalamualaiku....

model: acer 3680
problem: xleh on, adaptor berkelip tp laptop x leh on

Rosak ape ek? estimate cost

HAFIZAM said...

Salam,Anonymous, Acer 3680 tu rrosak bahagian komponen power, kena baiki, kos dalam rm100-180.

anif71 said...

Salam.
model laptop:Acer Aspire 4920
prob: skrin jd bergegar2 masa mula2 stat n lepas 2 berkedip2 sepjg on laptop
camne nk settle?
terima kasih

HAFIZAM said...

Salam,
anif71, boleeh email video ke email saya keadaan video LCD bergegar tu

Anurag said...

Even though it's easy for us technicians, this is good data for the regular user.
computer repair
Home network support
Microsoft operating system support

Anonymous said...

salam encik hafizam, saya ingin bertanya tentang kos harga bagi acer aspire 4520 seperti yang encik gambarkan kat stu, laptop saya fan die x berfungsi, power supply ada cuma, ble on fan jalan kejap pastu die behenti, berapa ya anggaran kos tersebut,

Anonymous said...

salam bos,klau aspire 4310 xkua display slps on ape problem dier? try kt monitor stiil xjd. tp power ade n mcm ok.cuma xklua display je..n bpa kos klau repair
tq

HAFIZAM said...

Salam, owner 4310, cuba awak servis dulu Ram dan slot ram.Cuba cabut bateri Laptop untuk beberapa ketika.

Anonymous said...

salam, skrin netbook saya retak . berapa kos utk repair ?

Brand : Acer Aspire One D270

HAFIZAM said...

Salam, boleh rujuk di pages ini http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/p/lcdled-repair-replacement.html

Anonymous said...

Salam.. model laptop 4736G. nak tanya ape problem kl laptop susah nk on? bile tgh loading window tu die akan padam sendiri. kena try bnyak kali baru blh on. Lps tu bile dah on, xlama lps tuh laptop padam sendiri. Sy dah try format, tp still jadi mcm ni jugak.Hardware ape yg rosak, and brp kos kl nak repair/replace?

HAFIZAM said...

Salam.. untuk masalah model laptop 4736G, boleh refer ke http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2012/03/baiki-acer-aspire-4736g-auto-power-off.html

Jimbie Sang said...

salam.... sya juga pengguna acer aspire 4736G n mengalami masalah yg same sprti mati sndiri time loading windows.. tapi setelah di ON kn beberape kali laptop akan boleh dgunakan sprti biase... tp kadang2 laptop akan mati sndri time digunakan mcm biasa... saya sudah cuba format tpi still tiada perubahan... adakah ini berpunca daripada msalah yang sama??

Anonymous said...

laptop saya acer 4920..

ada beberapa problem..

1. kipas dah berbunyi kuat
2. skrin laptop dah longgar ataupun patah ( Susah nak tegak)

3. Skrin laptop kadang- kadang blank hitam.. Restart 3-4 kali baru ok..

Berapa harga kalau repair semua ni?
Usia laptop ni dah 5 tahun..
Ni 1st time la nak hantar kedai..

HAFIZAM said...

hai, untuk Acer 4920 problem tu,

1. kipas dah berbunyi kuat - boleh cuba servis balik kipas (kos rm30)

2. skrin laptop dah longgar ataupun patah ( Susah nak tegak)-(ini kemungkinan masalah pada engsel patah-kena tengok dulu, kalau sepasang kos rm150)

3. Skrin laptop kadang- kadang blank hitam (yang ni kena check dulu masalah apa).. Restart 3-4 kali baru ok..

Jadi untuk masalah ensel dan kipas kos dalam rm180.Boleh jumpa saya diWangsa Maju seksyen 1.

ali said...

salam,
saya pakai laptop cq40..baru2 ni saya ada buka sbab nak cuci kipas,lpas tu bila pasang balik,skrin dah x hidup,lampu dan kipas semua hidup...takut tersalah pasang ja...

Anonymous said...

Salam. Saya pakai acer D270 tpi bila nk on dia menyala...tp mslahnya tak boleh nk bukak untk tngok dokumn dlmnya...asyik restart dgn startup repair saja..apa mslh dia ek? Terima kasih.

Anonymous said...

mungkin RAM x kemas

D'Estrella Peace said...

Salam,

Sy guna lappy acer aspire 4530...masalah lappy ni kerap auto power off walaupun windows blum loading...anta kedai & mereka tukar motherboard...dpt guna sebln je then problem yg sama berulang...mcmana penyelesaian bg auto power off tersbt?

Trima kasih

destrellapeace@gmail.com

HAFIZAM said...

Salam, untuk owner acer D270, sila buat recovery Windows,

On netbook , tekan alt+f10.Backu dulu data penting di external HDD atau 2nd partition

HAFIZAM said...

Salam, D'Estrella Peace, sila periksa balik heatsink Laptop.

Ada kes, model 4530 ini heatsink rosak.

Anonymous said...

Macm mana nk buat recovery windows ekk?saya x thu pasal komputer ni.. :D
dah try tekan alt+f10. X jd apa pun..

Anonymous said...

Salam. Acer D270 ~
Saya dh buat mcm yg disuruh tp dia ckp windows x boleh complete the installation..apa yg perlu sya buat untk bukak folder mcm biasa?
Harap dpt membantu.

Anonymous said...

assalam encik hafizam.
saya ada laptop hp compaq 6530b. masalahnya bila cucuk adapter dia on laptop tanpa perlu tekan button ON tapi display tiada dan lampu wifi dan speaker menyala. apa masalahnya ek?

Anonymous said...

assalam..
(acer aspire 2920)
masalah lcd pecah2 gambar dia n restart 3 4 kali.
antar repair kedai dkt dgn rumah, cina tu ckp kene tukar chipset motherboard, internal fan dgn internal cmos bateri.
rm400..berbaloi ker?
tq...
(dah antar kedai baru sibuk2 nk survey harge kt tmpat laen,,hehe)

HAFIZAM said...

salam Anonymous .untuk acer 2920 gambar pecah2 kos repair hanya rm150 waranti 1bulan.masalah bukan chipset

Muhammad Asif Barqiah said...

Gambar screen pecah-pecah dan hang...adakah kerana m/board dia rosak ...Acer 2920....

HAFIZAM said...

Salam Muhammad Asif Barqiah, sila call 0122411959 jika berminat nak baiki Laptop Acer 2920 tu.Tq

Anonymous said...

notebook asus sya mgalami masalah tidak dapat on...dapat detect charging indicator...tp selepas sambung charger tanpa bateri...indicator x berkelip dan xdpt power on..apa masalahnya dan kos repair?tq

HAFIZAM said...

Hi, Anonymous, adakah indikator led pada charger mati apabila kepala charger disambung pada Laptop atau bagaimana. sila call/msej saya di 02211959

Anonymous said...

Berapa kos untuk perbaiki power jack netbook asus 1015b?

Anonymous said...

Assalam brader Hafizam. . sy ada laptop hp compaq presario cq 42 dgn grafik kad jenis ATI. . masalahnya dia xda display dan mmg chipset problem, sy dh reflow dan display dh ada tp sekarang dh jd problem overheating pulak. dh gnti thermal paste baru tp tetap xdpat settle jugak.

Anonymous said...

Salam, saya nak tanye. Laptop saye biler pasang charger dy tk berfungsi dh banyak charger saye try. Sbb i.c motherboard rosak ke? Berape kos kalau betolkan?

firdaus ismail said...

as salam bro..tumpang tnye lah...laptop sy biler psng bateri..xnk cas..pas2 law psg..die trus tkr ke bateri punye power sedangkn sy da psng power plug...ape mslh ye??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...