Friday, 11 January 2013

BAIKPULIH LENOVO IDEAPAD S100 MASALAH FREEZE DI LOGO BIOS & TAK BOLEH BOOT

MASALAH
Masalah Laptop LENOVO IDEAPAD S100 ini boleh Power-On.Tapi FREEZE / HANG masa BIOS POST (Power-On Self Test) hanya cuma paparkan LOGO Lenovo sahaja dan tak boleh boot.
Logo Lenovo tu display di paparan skrin  walaupun dibiarkan Power-On dalam 10minit.Lampu power led laptop yang menyala . Tekan kunci Delete , F2, F10 untuk masuk menu Bios pun tidak boleh.

SOLUTION
Biasanya untuk masalah BIOS hang ni, aku suspek BIOS corrupt atau setting tak betul yang menjadi punca dan  program IC Bios secara manual menggunakan   EEPROM Programmer  sudah boleh menyelesaikan masalah BIOS Hang ni jika cara mencabut bateri Cmos atau cara reset pin jumper reset RTC motherboard tidak berjaya dilakukan.

Tapi untuk masalah  LENOVO IDEAPAD S100 ini, Hardisk corrupted yang menjadi punca masalah ini.

Masalah LENOVO IDEAPAD S100 berjaya diselesaikan selepas penggantian Hardisk baru dilakukan dan Netbook berada dalam keadaan baik.Heatsink dan Kipas juga telah diservis dan dicuci.

Jika berminat nak baiki  masalah password bios atau masalah bios corrupted pada Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959/Hafizam.

1 comments:

Adi Jayanto said...

Thanks for the possible solution. I just encounter it myself today when I try to repair a virus riddled S100.

It running very slowly, even after refresh with One Key Recovery. Then when i finish Windows Update and reboot itm it's going boot looped.

One thing for sure, it's the second lenovo that i encounter to be boot looped without information to technician. It sure as hell annoying.

Won't recommend Lenovo again to my customer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...