Monday, 20 February 2012

MASALAH DELL LATITUDE D620/640 LCD BLANKSCREEN

MASALAH
Baru-baru ni aku banyak terima Laptop rosak dari client tetap aku, dia ni kerja kat bahagian maintenance 1 kompeni IT yang terkenal.


Dia jumpa aku untuk baiki masalah Laptop-laptop office dia yang rosak.Biasanya komponi besar ni, kalau laptop rosak , diorang akan lupuskan dan beli baru.


Tapi masalah untuk kompeni client aku ni, budget untuk beli baru takda dan bos dia minta untuk dibaiki.


Kebanyakkan model yang rosak blankscreen ni model DELL LATITUDE D620/640. Laptop ni pakai grafik chipset NVIDIA Quadro NVS 110m sama seperti masalah dengan chipset Nvidia nforce 6000/7000/8400GS.




SOLUTION

Masalah Laptop DELL LATITUDE D620/640 ni adalah, grafik display chipset rosak.Sila tengok carta jadual specsification dibawah.




Teknik Reflow chipset tidak boleh digunakan untuk Laptop DELL LATITUDE D620/640 ini kerana hanya bertahan selama 1 minggu sahaja.Jadi solutionnya adalah kena tukar Nvidia chipset dengan yang baru.


Jadi , jika korang nak beli laptop second sila elak beli model DELL LATITUDE D620/640 - Nvidia chipset ini, kerana masalah overheating chipset biasa berlaku pada model ini.


 Jika berminat nak servis dan baiki boleh call/sms di no 0122411959.


SUMBER:
http://www.notebookcheck.net/Review-Dell-Latitude-D620-Notebook.3491.0.html

1 comments:

deepakw3c said...

You give the nice information that many people don't know before. most of your contents are make me have more knowledge. it is very different. I was impressed with your blog. Never be bored to visit your blog again. Have the nice your time.Keep enjoyed your blogging.
Printer Repair
Virus and Security Solution
Virus Solution

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...