Saturday, 21 January 2012

MENGENAL TANDA LCD LOGIC CONTROLLER BOARD ROSAK



Macamna nak kenal kerosakkan LCD logic controller, kat bawah ni ada contoh video untuk korang tengok, dan bandingkan dengan kerosakkan laptop korang.Antara tanda-tanda kerosakkan board LCD:
  1. Lcd flashing white screen (dari normal ke white screen)
  2. Lcd video pixel melompat dan bergetar
  3. Lcd keluar line (1line atau berline(pelangi line))
Masalah LCD flashing jadi putih ni biasanya terjadi pada laptop yang telah digunakan lebih dari 2 tahun. LCD controller yang kawal pixel video LCD belakang panel LCD dah spoill.biasa terjadi pada LCD crystal bright (Masalah ni terjadi pada LCD lama yang jenis plain tapi dalam jangka masa 5-6 tahun juga).Biasanya masalah ni kena tukar LCD panel baru (kos dalam rm350 -300 + waranty + installation untuk yang baru).

Tapi perlu diingat kan, kalau Laptop korang pakai chipset NVIDIA atau ATI, jika LCD laptop jadi gambar pelik atau white screen kemungkinan chipset display laptop korang mungkin dah spoil/faulty.

video video
video
video
video

ACER ASPIRE 4710 FLASHING WHITE SCREEN

SEBELUM BAIKI

SELEPAS BAIKI



Kalau nak tau adakah GPU tu yang problem atau LCD yang problem ada 2 cara, korang boleh guna,
  1. Test LCD dengan LCD lain (LCD tester, yang pecah pun takpa) yang diketahuai ok
  2. Test guna external monitor pada jack projector untuk detect masalah ni, sepatutnya jika chipset problem external akan keluar video yang pelik juga.
  3. Check ram,kadang -kadang ram pun boleh jadi penyebab masalah ini.

Jika berminat nak baiki Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959


Untuk contoh kerosakkan lain sila ke post ini:

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...