Wednesday, 11 May 2011

TIPS BELAJAR FORMAT WINDOWS 7 TANPA DVD ROM INSTALLER(GUNA HARDISK RECOVERY)

LAPTOP ACER

Boot dari Partition.
- pergi BIOS dengan tekan F2 lepas boot dan enable recovery kat Advanced tab
- Bila Hard Disk Recovery enabled, restart system dan tekan ALT (kanan) +F10 .


Korang akan lihat screen untuk pilih Operating System. enter recovery nanti dia minta password tekan 000000 dan tunggu sampai habis.


Sebelum buat tu backup semua data penting ke external hardisk.Jangan di partition pada hardisk laptop(selalunya ada function untuk backup data dengan burn DVD dulu sebelum buat factory recovery windows).Nanti bila dia buat recovery semua data,software,setting akan hilang dan sistem akan jadi asal balik.Ok.Selamat mencuba.

LAPTOP HP








Boot dari Partition.
- Lepas laptop Boot(keluar logo HP) tekan Esc.
- Bila pilihan start menu keluar, pilih recovery partition tekan F11.


Sebelum buat tu backup semua data penting ke external hardisk.Jangan di partition pada hardisk laptop(selalunya ada function untuk backup data dengan burn DVD dulu sebelum buat factory recovery windows).Nanti bila dia buat recovery semua data,software,setting akan hilang dan sistem akan jadi asal balik.Ok.Selamat mencuba.

LIST KEKUNCI UNTUK AKTIFKAN RECOVERY PARTITION LAPTOP

Toshiba – Tekan berterusan kekunci ’0′.

Dell – Tekan F8 atau Ctrl+F11.

Acer – Tekan Alt+F10.

Compaq – Tekan F11.

BenQ – Tekan Alt+F10.

Asus – Tekan F9.

Sony Vaio – Tekan Alt+F10.

 

 
MACAMANA NAK CHECK RECOVERY PARTITION ADA KE TAKDA
-Pergi Windows Start button,Pilih ke Control panel-Administrative Tools-Computer Management-Storage.
-Dekat storage cuba lihat ada ke tak recovery partition.Tapi kalau korang beli freeDos punya memang confirm takda.Kena cari DVD windows installer la.
Protected by Copyscape Web Plagiarism Software

8 comments:

Anonymous said...

Thanks bro... mmg berguna sangat. Nak tanya, kalau laptop & komputer yang tiada recovery mcm mana? Ada tak software yang dapat buat recovery mcm ni?

HAFIZAM said...

Kalau untuk Laptop yang tiada OEM recovery, bolh guna function Windows recovery untuk recovery backup.

mariea mnayan said...

Ada cara tak supaya dy format primary partition je? Bukan semua partition sebab nak backup data by partition.

HAFIZAM said...

Biasanya, untuk option recovery Windows, boleh pilih untuk hanya recovery windows di partition C sahaja, tanpa ganggu partition hardisk yang lain.

daiah zamrus said...

Skrg ni die tulis boot manager missing..ctrl + alt + del...selain kne pki installation disc xde cre laen?window recovery error..

beayon said...

Salam, lp memang dpt digunakan cuma semakin hari digunakan banyak masalah timbul edit paint tidak dpt save lah...Jika saya nak format menggunakan cara ni- tanpa cd bagaimana stepnya ye...saya tekan F2 tidak keluar apa2 pun. Apakah saya harus pergi ke bhgian lain terlebih dahulu sebelum tekan F2 tu. Maaf ya..buta benda mcm nie...

arif wibowo said...

Gan ane kyk gtu... tp error.. tulisan gede.. ad solusi gk biar bs semula

Anonymous said...

macammana nk masuk system recovery laptop 1 msia bro?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...