Thursday, 26 May 2011

BAIK PULIH ACER ASPIRE 3620 LID LCD HOUSING PECAH DAN HINGES(ENGSEL) PATAH

Aku dapat 1 Laptop, model  Acer Aspire 3620 dari custemer.Laptop dia ni 2-2(sepasang) hinges patah dan Lid LCD housing dia patah sebelah(agak teruk rosak nya) dan jarang kedai nak repair rosak macam ni(selalu ganti terus je) dan kos agak mahal selalunya(kalau korang dapat murah, rezeki korangla).Hinges ni kalau beli kat kedai memang mahal dalam rm150 untuk 1 batang jadi kalau 2 batang (sepasang) dah kena rm300 belum kira Cover Lid LCD housing tu .Nak murah tu boleh (RM80-50) tapi kena cari 2nd dan bergantung pada nasib juga(lambat dapat parts, kadang-kadang berbulan ).

















SELEPAS DIBAIK-PULIH 

  video 
 MOTHERBOARD 3620 KENA SERVICE SEBAB BILA DI FORMAT LAPTOP HANG



 ACER ASPIRE 3620 YANG TELAH DIBAIK PULIH


  video


Kerosakkan Laptop telah dibaik pulih, antaranya adalah:
1. Hinges (2 Batang)LCD yang patah di baik pulih
2.Crack Lid LCD housing laptop di baik pulih
3.Bateri cmos Bios diganti(sebab yang lama dah kong)
4.Motherboard laptop diservis (cuci kipas dan letak thermal paste baru)
5.Body Housing laptop ditouchup
6.Format Windows(OS asal error boot MBR)

Masa yang lama diperlukan untuk compelete post ini, kerana sekarang aku banyak kerja kena buat,Untuk cantikkkan lagi body laptop Acer Aspire 3620 ini aku dah suggest owner beli Laptop Skin yang dia suka dan tampal kat body laptop(rm20 rasanya).Untuk baik pulih laptop atau PC boleh hubungi aku,hafizam 0122411959.

10 comments:

farah said...

en hafiz, laptop saya aspire 3640 pun problem sebijik ngan ni. mksdnya klo ada spare part, mmg bleh baiki lah ye?sbb hr tu saya hntr kdai utk tukar inverter, dia kta utk problem crack kt lcd ni xleh baiki. klo bleh baiki, amek masa lama tak?

HAFIZAM said...

Kalau ada spareparts, memang boleh repair.tapi bergantung pada budget awak,kalau budget ciput susah juga kalau nak cepat(yang saya repair ni owner budget kecil).Boleh bagi email awak untuk info lebih lanjut.Tq

Later said...

Slm,saya ad maslh dgn pc,minx tunjk ajr skit,saya lebih kurg 2 buln x on komputer pas2 cbe on x blh,butang start kt cpu nyala,komputer ngan lcd asing supply,lcd nyala tunjk jenama lcd,mouse ngan keyboard x nyala langsung.Minx pndpt sesangt,trimas.

HAFIZAM said...

Boleh bagi email.Cuba buat macam post saya ni dulu http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/06/tips-deletereset-bios-password-dengan.html.ok

musyuq said...

sy ada mslh yg sama.. laptop pn sama.. rasa2nya, bp budjet nk buat suma nie ye? thanks.

HAFIZAM said...

Boleh bagi email.Nanti sya email harga repair.Nak tahu berapa budget awak.Kalau tukar Cover laptop memang mahal sebab saya takda spreparts untuk model ni.Boleh email(email pada saya dekat abou me) gambar kerosakkan laptop tu.ok

Izal said...

Boleh diupload photo letak posisi battery CMOS?
TQ.

Insyirah Haziqah said...

salam, saya alami masalah yang lebih kurang sama.. boleh nak tahu bapa rm harga dia. kalau baiki suma tu. ada dua buah laptop saya masala macam tu, satu hinges , satu patah frame dekat hinges tu, 2, 2 acer...boleh tau dak bapa rm harga dia
ni email saya

nursyifahumaira@gmail.com

HAFIZAM said...

Salam, Insyirah Haziqah , saya dah email.Sila teck mail anda

Anonymous said...

Salam.. saya guna laptop sony vaio... hinges patah 1.. agak-agak kalau nak repair berapa kos?

cssharmaine94@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...