Monday, 16 April 2012

BAIKPULIH MASALAH POWER-ON PASSWORD PADA HP 520


MASALAH

Masalah laptop HP 520 ni adalah tak boleh boot windows sebab, bila power ON , masa nak loading atau masuk ke sistem Windows atau sistem Bios, motherboard laptop minta password Administrator Bios.

Owner laptop, lupa pula  password bios Laptop ni.


SOLUTION :
Aku cuba, reset bios Laptop dengan cabut bateri Cmos/RTC, tapi masalah tersebut masih  ada juga.Biasanya, untuk laptop HP-Compaq, jika ada masalah untuk reset bios password, cara cabut bateri Cmos adalah yang paling efektif.

Tapi untuk Laptop HP 520 ni ada 2 cara nak setting untuk set password bios, masalahnya owner telah set kat Power-on password dengan Strigent Security telah di enable di bawah Security -> Password options  , jika Strigent Security ni di aktifkan ,memang cara cabut bateri cmos tak akan berjaya, sebab  password  bios telah di simpan dalam ic eeprom bios motherboard laptop ni .


EEPROM adalah singakatan dari 
Electrically Erasable Programmable Read Only Memory.IC ini berfungsi boleh simpan 

bits data code yang boleh di tulis dan dipadamkan dengan electrical charge, untuk satu masa.


EEPROM juga tidak memerlukan sumber power untuk mengekal data nya.Jadi walaupun tiada voltage dibekalkan, password tetap tersimpan dalam  ic bios.

Apa itu Stringent Security?

Strigent Security adalah salah satu utiliti bios yang berfungsi menguatkan lagi password Owner laptop.Option ini dicipta oleh manufacture Laptop bagi menghalang pencuri dari acceses data Owner laptop.

Tapi masalah , bila Strigent Security di enable, jika owner terlupa password, biasanya solution yang disarankan oleh Manufacture adalah menukar dengan Motherboard yang baru.

Baca bawah ni:



As long as the stringent security option was not selected in the bios, the steps are as follows. If stringent security was enabled, only replacing the whole board would work according to the maintenance & service manual.


 * remove power cord and battery
 * remove the keyboard
 * unplug the rtc battery for about five minutes
 * plugin the rtc battery once again
 * plugin the power cord, but leave the battery outside its bay.
 * switch the notebook on
 * now the bios was cleared
 *enter bios and restore to factory defaults



Tapi ada 2 Solution boleh digunakan jika masalah ini terjadi:

  1. Flash balik EEPROM bios 
  2. Tukar dengan EEPROM bios yang lain jika yang asal telah corrupt






video


Aku buka cover bawah Laptop ni dan cabut EEPROM bios Laptop selepas cara jumper kaki Bios juga tak berjaya.Aku flash balik EEPROM Bios tu guna universal Programmer

Laptop berkeadaan baik.Jika berminat nak baiki Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959





1 comments:

Kabayan Garut said...

Mohon penceraham nya gan ...

dimana saya bisa mendapatkan file eeprom untuk di flash balik..

klo ada saya minta eeprom file nya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...