Thursday, 29 September 2011

TIPS BAIK PULIH LCD LAPTOP BERMASALAH JADI PUTIH WSOD (White Screen of Death)

White Screen of Death (atau dikenali sebagai stop error, WSoD, whitescreen, White Box/Screen of Doom, atau hanya dengan panggilan White Death)  biasanya terjadi apabila OS terkena critical system error atau disebabkan  software bugs ataupun device drivers yang corrupt.


Tetapi WSoD juga boleh berlaku apabila ada Hardware Laptop yang Faulty atau malfunction.


Jadi post ini, aku nak bincang pasal masalah WSoD pada Laptop/Notebook yang disebabkan kerosakkan hardware.Dah lama aku perhatikan sejak akhir-akhir ini banyak pula laptop sekarang  ni yang bermasalah dgn LCD displaynya,terutama yang  jadi putih pada keseluruhan satu skrin lcd tu, masalah ni terjadi, bukan untuk satu Brand sahaja tapi pada kebanyakkan brand yang lain.Mungkin ada pembaca blog aku pernah mengalami masalah seperti ini dan kalau pernah kena, apa , korang rasa penyebab puncanya serta solution/atasi untuk masalah ini.Ada baberapa jenis kerosakkan untuk problem skrin putih ni dan kerosakkan ini menjurus pada hardware yang berlainan.


  1. LCD Laptop lama-lama menjadi putih keseluruhannya .
  2. LCD Laptop putih separuh  
  3. LCD Laptop ok bila LCD di tekan  tapi putih jika tekanan pada LCD tiada
  4. LCD Laptop putih  

SOLUTION

Bagaimana cara yang paling berkesan serta murah untuk mengetahuai sama ada LCD panel rosak atau ada Hardware lain yang terbabit.
Biasanya untuk mengesan kerosakkan WSOD pada LCD yang permanent , pengujian perlu lakukan menggunakan external monitor serta LCD tester (yang dah pecah pun boleh asalkan masih nampak video) bagi mengelakkan diagnostic yang salah.

Untuk kerosakkan WSOD pada LCD yang hanya berlaku kadang-kadang atau berkeadaan baik bila ada tekanan pada dibahagian-bahagian panel LCD atau pada kedudukkan tertentu, sila check kabel LCD, biasanya jika melibatkan kerosakkan pada riben ada 2 kemungkinan.
    1. Connection connector riben LCD tertanggal atau longar.Cuba try buka casing LCD Panel dan try reseting balik connection connector LCD tu.Buat pada connector LCD serta di Motherboard laptop. 
    2. Wayar riben LCD putus atau reput.Biasa jika wayar riben LCD putus disebabkan terkepit dengan hinges Laptop  
    Jika berminat nak baiki  masalah power pada Laptop/PC , boleh hubungi  012-2411959/Hafizam.

    6 comments:

    Anonymous said...

    salam...screen netbook saya tiba2 jd putih semasa format...bila off dan on smula screen akan normal balik tp x sampai 5 minit screen jd gelap dan kadang2 jadi putih....netbook ni dh dimasuki sekampung semut yg bertelur dekat bhgian lcd..adakah punca terjadi masalah tu daripada semut?

    model :- lenovo 1 malaysia
    (model s10-3c)

    HAFIZAM said...

    Salam, boleh email saya video kerosakkan netbook yang whitescreen tu, masalah white screen ni ada banyak penyebab, jadi kena check 1 by 1.email saya di pakarpcrepair@gmail.com

    puteri279 said...

    Assalam,nak repair nie leh buat sendiri atau kena gak pd yg pakar?

    SiGadisMistery said...

    Salam.. . saya nk tanye sebab2 lptop screen boleh jd hitam?

    Anonymous said...

    Salam.hmmm laptop sy pon jd itam.macamna nk repair erk..

    Anonymous said...

    slm . skrin laptop sya tiba2 jd putih masa tgk video . ble try shut down n on blek , yg keluar hnya la wrna putih/kelabu . rasa ny ad mslah ngan sistem komputer ke ?

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...