Saturday, 27 August 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1432H/2011M




Aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin kepada pembaca dan custemer blog Wangsa maju Computer Repair.Segala kesalahan (perbuatan,perkataan) jika ada, harap dimaafkan.Semoga korang menyambut hari yang mulia ini dengan penuh ceria dan penuh keberkatan.Terima kasih kerana membaca dan mengikuti blog aku yang tak seberapa ini.  

Friday, 26 August 2011

BAIK PULIH DELL INSPIRON KEYPAD STUCK DAN HANG (GILA)


video


MASALAH  
Dell Inspiron 1420 ini ada masalah keyboard hang dan stuck (MELEKAT) sendiri.Dan jika dibiar hidup untuk beberapa minit, keyboard key akan bergerak sendiri (keyboard macam gila sikit).Laptop dihantar pada aku oleh owner dalam keadaan keyboard tak dapat digunakan (nak masuk bios pun tak boleh, key tak berfungsi), dan selepas aku repair, masalah yang seperti dia atas berlaku.

PENYELESAIAN:

 Ada 1 cara penyelesaian: Tukar keyboard baru.




video


Wednesday, 24 August 2011

MODIFIED POWER INPUT INVERTER LCD DELL LATITUDE D600


MASALAH  
Sebelum ni aku dah post pasal masalah Laptop Dell Latitude D600 tak boleh masuk windows sebab system Laptop mintak password.Dell D600 ni juga ada masalah lain iaitu, back-light LCD screen  tak menyala.Pernah ke korang kena masalah sebegini.Jadi aku test inverter serta ccfl LCD guna inverter tester.
Didapati inverter serta ccfl LCD berkeadaan baik dan aku suspek kerosakkan adalah pada power supply 12v inverter di motherboard laptop. 


PENYELESAIAN:   
 Ada 2 cara penyelesaian:
  1. Kena cari komponen di bahagian supply power inverter (memerlukan schematic dan pengujian).
  2. Ubah suai wiring baru (modified) pada power supply inverter LCD.
Aku pilih yang no.2, kerana cepat dan menjimatkan masa.


  



video

BAIK PULIH SIAP: 



video

Monday, 22 August 2011

UNLOCK PASSWORD BIOS LAPTOP DELL LATITUDE D600


  video 

MASALAH  
Pernah ke korang kena masalah sebegini.Bila nak masuk Windows, tiba-tiba , Laptop minta password untuk masuk ke system OS.Segala cara yang biasa nak reset password bios seperti cabut bateri cmos tidak berjaya.

Laptop Dell Latitude D600 ni mengalami masalah password bios (owner terlupa password bios) sehingga nak format , nak masuk OS atau nak masuk Bios setting  tak dapat , akan keluar seperti gambar diatas.

Laptop ni  Bios nya tak dapat direset walaupun cabut bateri cmos kerana ada  I.C eeprom yang block sebarang cubaaan untuk reset Bios (Dell menggunakan system ini untuk menghalang cubaan pencuri dari menggunakan laptop Dell yang dicuri).

Tapi system ini ada kecacatan kerana jika owner lupa password mereka (seperti yang jadi pada owner Dell D600 ni), laptop mereka tidak dapat digunakan.

PENYELESAIAN:   
 Ada 2 cara penyelesaian:
  1. Crack password Bios guna Master Bios Password Generator.
  2. Casing laptop terpaksa dibuka untuk  reset I.C eeprom menggunakan kabel jumper jika password Bios tak dapat di crack menggunakan cara diatas.








  BAIK PULIH SIAP: 

Laptop berkeadaan baik.Jika berminat nak baiki masalah Bios pada Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959/Hafizam

Saturday, 20 August 2011

TIPS APA YANG PERLU DIKETAHUAI UNTUK GANTI LCD LAPTOP/MONITOR LCD

Mengenal antara size-size LCD yang ada dipasaran:



Mengenal no. code siri LCD bagi penggantian:









Dibawah ini adalah senarai Pengilang LCD Panel berserta (code) serta contoh:
 Acer - L
 AU Optronics - B
 Chi Me - N
 Chunghwa - CLAA
 HannStar - HSD
 Hitachi - TX
 IBM ( IDTech) - IT or IA
 LG Philips - LP
 LG Display - LP
 Matsushita - ED
 Mitsubishi - AA
 NEC - NL
 Quanta - QD
 Samsung - LT or LTN
 Sharp - LQ or LM
 Sanyo / Torisan - TM or LMJK
 Toshiba - LTM or LTD
 Unipac - UB








Monday, 8 August 2011

BAIK PULIH ACER ASPIRE 4540 MASALAH BLANKSCREEN


MASALAH
Masalah Laptop ACER ASPIRE 4540 ini adalah LCD mengalami masalah blankscreen, boleh power on (owner telah hantar Laptop ini untuk repair dikedai lain sebelum dihantar pada aku, tapi tidak dapat dibaiki).Apabila jack dari power adapter charger disambung ke Laptop . Test pada external monitor dibuat, tapi masalah masih sama berlaku pada Laptop dan tiada bunyi sound atau buzzer keluar daripada Laptop, menunjukkan motherboard tiada sebarang aktiviti.Jadi motherboard Laptop dibuka untuk diperiksa dan didapati 1 (I.C power controller untuk hub usb) pada salah 1 usb hub(port) dimotherboard laptop telah (short). I.C ini aku buka dan Laptop motherboard berfungsi sediakala.

Laptop terpaksa di Format kerana system windows yang lama telah corrupt (pada pendapat aku ini menunjukkan telah berlaku power shorting(kemungkinan lebihan arus pada usb port Laptop custemer) disebabkan keadaan kerosakkan pada usb port motherboard dan Sistem windows pada hardisk Laptop. 

BAIK PULIH SIAP: 


Perlu difahami disini juga, yang model ini juga ada mengalami masalah simptom Blankscreen kerana disebabkan  GPU chipset overheating. 
ACER ASPIRE 4540
Masalah yang selalu dialami
1.Laptop blank screen, kipas hdd led semua menyala, tapi skrin tak keluar apa-apa.
Penyebab Kerosakkan
1.Overheating AMD-ATI display chipset
Penyelesaian Masalah.
1.Chipset GPU perlu di tukar dengan chipset yang baru, reflow chipset hanya boleh hidupkan laptop untuk sementara sahaja.
2.Buat servis cuci sistem HFS(kipas) secara berkala (6bulan sekali) untuk elakkan overheating, sila monitor suhu laptop

Friday, 5 August 2011

BAIK PULIH NETBOOK ASUS EeePC 1001P POWER ADAPTER CHARGER BLINKING, LAPTOP TAK BOLEH POWER ON



video

MASALAH
Masalah netbook ASUS EeePc 1001P ni adalah tak boleh power on (owner cerita dia power on netbook guna dari soket extention kabel yang dia cakap rosak).Apabila jack dari power adapter charger laptop disambung ke netbook .Led power charger berkelip-kelip(blinking) dan netbook akan berkeadaan begitu dan masih tak boleh power on pada suis start .Netbook LCD blank screen (tidak keluar apa-apa)-keadaan netbook menunjukkan motherboard telah short.





video

 BAIK PULIH SIAP: 



video
video


Thursday, 4 August 2011

BAIK PULIH MOTHERBORD FOXCONN BLANK SCREEN (MATI)



MASALAH
Masalah PC ni adalah, bila tekan suis power Komputer hidup(boleh on ) tapi Komputer tak boot dan monitor tiada signal.Aku try reset balik motherboard system bios (biasa berlaku, bios setting conflict) sila refer link ni macaman nak reset bios http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/06/tips-deletereset-bios-password-dengan.html, tapi tiada apa yang berlaku (Komputer masih dalam keadaan sama).Aku try test guna PCI video card keran PC ni guna built-in Display (Display video built-in sekali pada motherboard) .Tapi masalah masih sama.

Jadi aku pun buka motherboard untuk check defect pada komponen motherboard, didapati 5 Capacitor  berdekatan dengan soket CPU rosak.Jadi kena tukar Capacitor yang rosak ini.

Macamana nak tau sama ada  Capacitor rosak atau tidak:
  1. Pemerhatian Secara Fizikal :(kepala Kapacitor kembung, pecah)
  2. Pengujian menggunakan Multimeter : (Kapacitor perlu dicabut dari motherboard dan di test antara kedua +ve dan -ve).(Cara ni perlu pengetahuan asas elektronik)   

Tools yang perlu untuk cabut Kapacitor motherboard
  1. Solder iron
  2. Solder Sucker
  3. Soldering lead
  4. Tangan yang tahan pegang panas 

Cara korang kena letak timah banyak - banyak dekat kaki kapacitor lepas tu sedut dengan solder sucker.Buat sehingga lead disedut semuanya.Boleh juga buat kerja ni 2 orang, seorang tukang cairkan lead, seorang lagi cabut kapacitor, tapi buat dengan hati-hati, takut track pcb motherboard tercabut kerana pcb motherboard ni jenis multileyer.

Solder iron jika boleh, guna solder gun brand Hakko yang warna biru dalam rm80.Sebab heat solder cap ayam mungkin terlampau panas, boleh rosakkan PCB atau juga tak berapa nak panas nak cairkan lead kaki kapacitor.





BAIK PULIH SIAP:




video


Disini aku sebutkan beberapa simptom dan kerosakkan yang mungkin korang akan alami jika kapacitor pada motherboard korang mengalami kerosakkan.Tanda-tanda ini mungkin akan dialami ataupun tidak,tapi korang boleh refer pada post ni untuk agak apa yang rosak pada PC: 

  1. Motherboard tak dapat POST (keluar logo brand Motherboard atau system cheking).
  2. Memory Test Fails.
  3. System kadang-kadang atau selalu reboot dengan sendiri.
  4. Operating System tak boleh nak loading Startup atau install(lepas format).
  5. System kadang-kadang atau selalu  freezes (hang).
  6. Kadang-kadang atau selalu dapat 'Blue Screens of Death'(BSOD) atau hard freeze bila dalam keadaan hdd heavy laod drive activiti (Either RAID, SCSI, atau standard ATA)
  7. CPU temps agak tinggi dari yang sepatutnya walaupun dalam keadaan idle.
  8. Motherboard mengalami blankscreen (seperti contoh yang dialami motherboard Foxconn)
      

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...