Wednesday, 2 March 2011

KERJA-KERJA BAIKPULIH LAPTOP (ACER TRAVELMATE 4150) 50% ROSAK


Laptop Acer travelmate 4150 ni kakak aku punya.Dia minta tolong aku repair balik laptop ni sebab dah  rosak teruk dimain oleh anak-anak dia(dia sayang sangat kat laptop ni).Bagi aku laptop ini antara laptop acer yang paling tahan kerana sudah berusia 6 tahun tapi masih terus hidup tanpa masalah kerosakkan yang teruk misalnya membabitkan motherboard (laptop ni aku yang tolong belikan pada tahun 2005 untuk kakak masa tu harga laptop ni rm2600 kalau tak silap aku).
KEROSAKKAN

Antara kerosakkan laptop ialah:
  1. Hinges(Engsel)laptop kiri dan kanan (sepasang) telah patah.
  2. Butang mousepad dah longar(goyang) 
  3. Wifi antenna kabel(wayar) hampir putus 
  4. Keypad Laptop hilang beberapa key kerana dicungkil.
  5. Housing(casing) laptop di beberapa tempat patah.
  6. 1 usb port patah didalam kerana di cungkil.
  7. Lcd keluar defect berbelang di paparan kerana laptop telah di pijak (oleh anak kakak).

 


  

PEMBAIKKAN 
Pembaikkan dijalankan dari Laptop sparepart (laptop rosak motherboard & LCD) yang aku beli (harga boleh tahanla untuk repair laptop lama ni TAPI AGAK BERBALOI DARI BELI PART BY PART yang dijual dikedai atau penjual di internet).









SEBELUM & SELEPAS LAPTOP DIBAIKPULIH



*Laptop telah dibaiki (kipas &Air ventilation juga telah cuci).

3 comments:

mars said...

bro nak tanya pasal laptop compaq presario v3000 saye ni,,, rosak gamaknye,,lampu ada kuar masa on tapi xde ape2 kat screen..
any solution?.and brapa harga kalau nak repair?

NeRdYBaCh. said...

Kalau garis line byk2 di screen tu kira memang lcd faulty ke atau ada reason lain? Kalau lcd utk laptop acer travelmate 4150 ni brape price dia biasanya?

Rohana said...

Salam,

Boleh tak tunjukkan cara2 utk disassemble laptop model 4150 ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...