Wednesday, 8 December 2010

PEMASANGAN MOTHERBOARD BARU COMPAQ PRESARIO V3000


MASALAH:

Aku ada problem repair 1 motherboard seorang customer ni.Laptop dia Gpu untuk display dia dah rosak.Dah tak boleh repair lagi.Jadi last solution tukar dengan motherboard baru atau tukar chip gpu dia.Tukar chip gpu tu aku tak dapat buat(perlu mesin yang khas-infrared Bga rework station- supaya board tak rosak).


Kalau hantar tempat yang boleh buat pun harga agak mahal untuk tukar 1 chip sahaja (paling murah rm340) dan kualiti aku dapati tidak cukup bagus dan masalah customer akan berulang lagi (kebanyakkan yang tukar GPU menggunakan chipset recycle kerana harga yang recycle lebih murah pada yang baru (baru dibungkus dalam bungkusan vacum berbentuk aluminium-harga 1 chipset dah 200++) .

Motherboard refurbished adalah salah satu optional solution juga tetapi kualiti motherboard refurbish tidak cukup bagus juga pada pendapat aku (masalah pakai chipset recycle-kebanyakkan dari CHINA).Banyak sangat masalah untuk return tukar motherboard balik.


SOLUTION :
Jadi aku usaha untuk cari motherboard yang betul-betul baru.Dan hanya 1 suplier ni yang jumpa dalam 1 Kuala Lumpur.

Sebolehnya jika anda mempunyai masalah pada laptop yang mengunakan nvidia & ati untuk display tukar sahaja motherboard baru jika 2nd time rosak selepas repair.Dan untuk 1st time repair jangan lebih rm100 dengan 1bulan waranty (Repair motherboard-kena confirm betul-betul) untuk masalah blank screen pada laptop anda.Call/Sms aku untuk pembaikan laptop/Pc di:012-2411959(hafizam)



















17 comments:

dakjawa said...

Ni le rupe lappy aku dibogelkan.. Aku puas ati sekarang dah running, yg penting bley wat keje2 design aku kira ok sangat.

aabgbz said...

nak tanya...apa no contact suplier tu.??kalo boleh kasi no contact supplier tu sy nak beli motherboard

Anonymous said...

salam.
nak bertanya. selalunya kalau nak tukar motherboard laptop compaq presario,harga dia lebih kurang berapa eh?

Anonymous said...

brapa harga motherboard tu

HAFIZAM said...

Boleh bagi email untuk saya bagi info haraga motherboard baru.TQ

Amman9 said...

salam, kalo nk tukar motherbrd laptop compaq tuh harga brape ek?

HAFIZAM said...

Salam, boleh email saya tau bagi email untuk saya bagi quote harga.TQ

Anonymous said...

kawan saya asa ACER 4520 problem pasal GPU overheat kot rasanya, cadangan ada & quote brapa rega... TQ

wady85@gmail.com

Anonymous said...

Berapa harga tukar motherboard baru? Boleh jumpa bang dekat mana?

highwaycard.syed@gmail.com

HAFIZAM said...

Datang wangsa maju,seksyen 1 dekat jusco,nak datang msej dulu.ok

Anonymous said...

harga mobo v3000 intel bape yea en hafizam tq...

hatisoul@gmail.com

Anonymous said...

berape harga motherboard presario cq42-291tx

Anonymous said...

harga motherboard cq42 berape ye ? emel nadzri.roslan@gmail.com

HAFIZAM said...

Salam nazdri saya dah emel

amiruldaniel said...

boleh tahu harga motherboard cq42 intel dual core ...amiruldanielsabri@yahoo.com

HAFIZAM said...

salam amiruldaniel, saya dah email harga, sila check.TQ

Anonymous said...

Salam..harga nk tkar motherboard bru brape eaa.. aziz_nabilah@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...