Monday, 8 February 2010

MASALAH LCD BLANKSCREEN & TAK BOLEH START PADA COMPAQ V3000 & ACER ASPIRE 4520

8 Feb 2010


MASALAH 

Compaq Presario V3000 dan Acer Aspire 4520.Problem selalu pada overheating GPU nvidia nforce 6150/7000.Kalau GPU chip dia rosak, Laptop akan ada masalah tak boleh start(Blank Screen) Led laptop menyala.Cara nak bagi elok Laptop ni adalah dengan membaiki GPU chip dia.Gpu chip tu kalau nak kenal dia bersebelahan dengan CPU cip soket Laptop.Masalah ni mungkin disebabkan kesalahan engineering design pada sistem penyejukkan (HFS) Laptop ni.Pakai CPU AMD dan Gpu Nvidia. Dua-dua chipset ni memang famous dengan masalah overheat, selain dari nvidia nforce 8400GS.

Aku banyak terima Laptop yang disebut yang masalah dia GPU chipset.Solution dia, cari orang yang boleh repair chipset motherboard atau tukar motherboard yang baru (betul-betul baru).Tapi jika masalah overheting yang dah terlalu teruk ada yang boleh repair dan ada yang tak boleh repair.Kalau ada sapa-sapa yang nak repair boleh contact aku 012-2411959


Jika berminat nak baiki Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959 

3 comments:

nurdiani said...

berapa kos repair GPU cipset ni?

bob83 said...

ada cara lain ker x bg ovrheat pd model ni?
sy pnya dah 2 kali repair..
skrg tgh ok la..
bolh ubahsuai x supaya gpu x ovrheat lg...

agus said...

sy pnya aspire 4520.tpi masuk bios bisa.tpi tidk bisa masuk windos.masalahny kenapa?mohon penjelasannya terimakasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...