Sunday, 24 January 2010

ACER ASPIRE 4520 LAPTOP MATI DAN LED LAPTOP BLINKING

15 Jan 2010

Hari ni aku berjumpa dengan seorang customer(wanita).Laptop Acer Aspire 4520 beliau mengalami masalah, tak boleh start Laptop lansung.Apabila Start button Laptop ditekan LED start button dan LED lain berkelip-kelip(blinking) dan terus mati.Laptop blank screen (tidak keluar apa-apa).Custemer ni cakap dia telah approach Acer Service Centre.Acer Service cakap beliau perlu tukar motherboard tu (Rm800 baru).Laptop dah habis waranty..Mula-mula dia ingat riben penyambung antara motherboard dengan pcb start button tu yang telah rosak.Tapi bila aku check Laptop guna riben recon yang aku dah repair dan test ok pada laptop 4520 tu, laptop tetap mengalami masalah yang sama.Kat rumah,laptop ni telah aku check (bukak casing) dan memang betul motherboard laptop tu yang telah rosak.CPU/RAM/ADAPTER CHARGER berkeadaan baik dan tak rosak.Laptop terpaksa dibuka untuk mengenal pasti komponen yang rosak.Selepas aku check 1 chip motherboard laptop tu berada dalam keadaan yang kurang ok.Dan Laptop telah diperbaiki.Aku bagi waranty 1 bulan pada custermer tu.kalau korang nak tau chip apa tak boleh bagitahu la nanti aku tak dapat cari makan pulak sebab semua orang dah tau.Kerosakkan yang aku cerita ini bukan semua sama untuk laptop 4520.Jadi kena check dulu, ada rosak sama macam aku cerita tapi rosak kat chip GPU.Jadi kalau berani boleh try repair sendiri kalau tak kena cari technician untuk repair.Siapa-siapa yang berminat nak baiki laptop boleh hubungi 012-2411959.



8 comments:

I AM LEGEND said...

salam bro..sye pnye msalah same ngn lptop acer tuh..model pon sme...agk2 repair brp??sye skang stay trganu tp study kt utm kl semarak..

tovicrm said...
This comment has been removed by the author.
Syed Norhisham said...

salam, boss, laptop saya acer 4520 jugak..sama problem post dia atas...macamna nk hantar repair repair?

mior mohd sharifudin said...

bro kat mana belajar repair laptop

jawerion said...

beraper ha klu repair nie...

syed hafizan said...

salam bro...nak belajar repair komputer dgn bro boleh...mana nak dapat barang part elekronik ni bro?jln pasr ke?

hizam76 said...

bro tempat connect lcd paada laptop rosak berapa kosnya bro

hizam76 said...

bro connection pada motherboard lcd rosak nak buat mcm mne tu bro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...