Monday, 13 May 2013

BAIKPULIH ACER ASPIRE 4738 LED SKRIN BERMASALAH WHITE SCREEN (WSOD)

MASALAH  
ACER ASPIRE 4738 ini ada masalah white screen (WSOD) dan owner sudah test di external monitor dan ada signal video).Laptop boleh Power-On macam biasa.

Owner juga telah beli Led skrin baru kerana beranggapan skrin telah rosak, tapi masalah white screen (WSOD) ini masih berlaku. 

Biasanya jika korang kena white screen (WSOD)  ni. Ini kerana hanya Backlight LCD (LED/CCFL) itu sahaja yang berfungsi.Video signal pada LCD tiada  Dan ada 3 kemungkinan:
  1. Kabel riben LCD/LED rosak / rengang di connector
  2. LCD/LED skrin rosak
  3. Voltan untuk Signal video Skrin di motherboard tiada.

PENYELESAIAN:
Ada beberapa cara penyelesaian, Salah satunya Laptop terpaksa dibuka untuk mencari kerosakkan dan dibaik pulih.

Skrin Led tester (guna skrin yang masih nampak video) perlu untuk memastikan, kerosakan bukan pada skrin asal.

Problem(masalah) LED Laptop white screen (WSOD) masih sama (tiada signal dari motherboard laptop ke LED skrin) walaupun apabila di test dengan LED skrin tester.Antara penyebab White Screen problem biasanya disebabkan voltan ke lampu LED atau inverter ada, tapi signal video tiada, kerosakkan ini, aku rasa terjadi pada pembahagi signal video di LCD connector kerana external monitor pada Projektor port ada video.
Untuk masalah pada  ACER ASPIRE 4738 ini, kerosakan terjadi pada 2 hardware, iaitu pada Led Skrin asal serta pada bahagian  komponen electronic yang membekalkan  voltan ke logic controller LED skrin.

Masalah  LED Laptop white screen (WSOD) ini dapat diselesaikan setelah menukar  dan membaiki kerosakkan pada  hardware yang telah disebutkan tadi.
Laptop berkeadaan baik.Heat Sink serta kipas telah dicuci.Laptop telah di test dan berada didalam keadaan stabil.

Jika berminat nak baiki  masalah power pada Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959/hafizam.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...