Monday, 18 March 2013

TIPS DIY MEMBUANG HDD (HARDISK) PASSWORD

Sering kali kita biasa terjumpa atau mendengar masalah BIOS atau masalah Sistem operasi Windows yang mempunyai password/kata laluan.

Dan sering kali kita mendengar owner terlupa password-password ini, sehingga menjadi masalah pada mereka untuk menggunakan atau mengakses Laptop atau PC mereka itu.

Selain dari Password Windows serta Bios password, ada 1 lagi password yang boleh diset pada utiliti menu bios tapi jarang dijumpai, iaitu Hdd password.

Bios serta HDD password ini mempunyai fungsi yang sama tapi akibatnya adalah berlainan, tapi fungsi asal adalah sama iaitu menghalang orang yang tidak dibenarkan dari mengakses Laptop serta data Laptop.
Untuk BIOS password, ada sesetengah model/Brand Laptop, korang masih boleh mengesas windows atau data di HDD jika terlupa password bios, kerana BIOS hanya di lock pada menu utiliti BIOS yang hanya menghalang penukaran masa/tarikh, boot menu serta option advance menu BIOS.

Tapi ada sesetengah model/Brand laptop jika terlupa password bios, ia akan menghalang Laptop dari akses Windows serta Bios menu.Jadi Laptop tersebut tidak dapat digunakan.

Untuk masalah jika terlupa kata laluan HDD password pula, segala data pada hardisk ada risiko tidak boleh dibaca walaupun HDD telah dikeluarkan dari laptop dan walaupun di akses menggunakan HDD external usb atau mengunakan Laptop lain.

Dan HDD yang ada HDD password ini ada risiko tidak dapat digunakan lagi jika password Hdd ini tidak dibuang.Perlu beli hardisk yang baru.

Cara 1:

HDD PASSWORD GENERATOR
Cara ini boleh digunakan, jika bios ada memberi error code seperti gambar dibawah ini:


Jika korang key in  HDD password yang salah 3 kali  "HDD password error code" akan terpampang pada skrin Laptop atau PC. 

Untuk generate Master password bagi HDD password ini, download  hdd_pw, run cmd
  1. Key in sebagai "hdd_pw 15494 0"
  2. Pilih "2"
  3. Pilih salah satu  upper-case ASCII Code
  4. Cuba salah 1 key yang telah digenarate oleh utiliti hdd_pwd 
  5. Reboot sistem Laptop dan key in "TCS68AF" atau "1PM79HH" pada HDD password.


Cara 2:

HDD UNLOCK
1. Download Software HDD Unlocknya http://www.hddunlock.com/download/hddunlock-setup.exe

 2. Run kan software HDD unlock ini di windows dan korang kena sambungkan HDD yang mempunyai password ini pada sistem Windows (guna external usb atau buat sebagai HDD slave).

3. Pilih HDD yang  mempunyai password, cuba unlock password HDD tersebut.
5. Reboot/restart sistem Laptop/PC, dan cuba akses HDD yang telah berjaya dibuang passwordnya tadi
Jika berminat nak baiki  masalah  yang terjadi pada Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959/Hafizam.

Friday, 1 March 2013

TIPS DIY BAIKPULIH JIKA VIDEO LCD TIDAK NORMAL

video
MASALAH
Masalah Laptop ACER ASPIRE 2920 ni adalah selalu window jamn/hang dan kadang-kadang restart, dan video pada LCD screen juga keluar gambar video pecah-pecah serta separuh je ada signal video.

Dan masalah window jamn/hang dan kadang-kadang restart  ini sudah dibaiki, tapi masalah video pecah-pecah serta separuh je ada signal video masih berlaku pada skrin LCD Laptop. 

SOLUTION
Untuk masalah ini, terdapat 2 kemungkinan punca masalah, iaitu samada kabel riben LVDS LCD Laptop rosak atau tidak menyambung dengan sepurna atau pun LCD skrin Logic controller telah rosak.

Jadi jalan penyelesaian yang aku gunakan adalah dengan memeriksa terlebih dahulu riben LVDS Laptop dengan membuka cover LCD skrin, aku buka riben  kabel LVDS skrin Laptop dan masukkan balik kabel tersebut di tempat sambungannya.
Masalah video separuh dapat diselesaikan tanpa menukar LCD skrin baru.Jadi adalah penting, seseorang technician itu memeriksa semua hardware berkaitan yang menjadi punca masalah pada Laptop bagi memastikan tidak tersalah tukar hardware yang tidak rosak.

Laptop berkeadaan baik setelah heatsink baru dipasang.Jika berminat nak baiki  masalah  yang terjadi pada Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959/Hafizam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...