Monday, 13 August 2012

[NOTEBOOK] REVIEW ACER ASPIRE V3-471 - RM1299






Quick Overview

  • Acer Aspire V3-471-32312G50
  • Intel Core i3-2310M-2.1GHz
  • Mobile Intel® HM77 Express Chipset
  • 14" HD 1366 x 768 resolution, Acer CineCrystal™ LED
  • 2GB DDR3, 500GB HDD
  • Intel® HD Graphics 3000
  • 8X DVD Super Multi Plus Drive 
  • Gigabit Ethernet, Wake-on-LAN ready
  • Multi-in-1 card reader (SD™, MMC, MS PRO & xD)
  • Bluetooth® 4.0+HS
  • Acer InviLink™ Nplify™ 802.11b/g/n Wi-Fi CERTIFIED™ 
  • Multi-gesture touchpad, supporting two-finger scroll, pinch, rotate, flip
  • Acer Crystal Eye HD webcam, 1280 x 1024 resolution
  • OS: DOS
  • Battery 48.8 W 4400 mAh 6-cell Li-ion standard battery pack ,Estimated battery life: 4.5 hours
  • 2.3 kg with 6-cell battery pack
REVIEW

Baru-baru ni, aku di minta oleh customer untuk beli Laptop baru bagi wife dia.

Wife dia ni Cikgu, sebelum ni dah ada 2 Laptop, tapi nak beli Laptop baru untuk di pakai buat kerja di sekolah dengan di rumah.

Oleh sebab dia dah lama tak mengikuti perkembangan teknologi computer yang terkini serta ingin mencari Laptop yang tahan lama (2 Laptop dia sebelum ini, aku juga yang tolong carikan dan beli, dan tahan sampai sekarang tanpa rosak mejor terutamanya pada bahagian motherboard), jadi owner minta jasa baik aku untuk mencari model Laptop yang memenuhi budget dan specification yang dia ingini.

Ciri-ciri laptop yang dia mahukan adalah, yang tahan lama (tanpa rosak mejor terutama pada bahagian motherboard), bateri tahan lama ketika digunakan ,  ringan serta nipis. Wife dia hanya guna untuk kerja-kerja sekolah,  untuk tengok movie dan dengar lagu sahaja.Budget adalah bawah RM 1300.

Antara ciri-ciri Laptop yang menjadi pilihan aku adalah dalam lingkungan pada post ini http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2012/03/tips-membeli-laptop-baru-yang-tahan.html
  1. Chipset yang digunakan oleh Laptop.
  2. Waranti yang ditawarkan pada Laptop (manufacture waranti).
  3. Spareparts senang dicari serta design Laptop yang senang untuk upgrade, contohnya upgrade Ram serta Hardisk. 
  4. Hardware contohnya Audio, Wifi , Bateri memenuhi kualiti dan standard serta tahan lama.
  5. Kualiti Body/Housing/Hinges(Engsel Design) Laptop.
  6. Design housing laptop senang untuk penyenggaraan, contohnya bersihkan kipas dan heatsink.
Selepas compare dengan Design ,Brand dan model serta harga dengan Brand Asus, Compaq , Dell serta Lenovo yang dalam range  harga RM 1300, aku sugest pada dia untuk beli  Aspire ACER ASPIRE V3-471  harga dalam RM 1299 + 6 free gift .

ACER ASPIRE V3-471  ini ada 1 spec lagi iaitu  V3-471G , harga agak tinggi dari budget yang dia ingini dan pakai display chipset Nvidia 640M serta processor Intel  i5.






Aku agak impressed dengan performance Laptop ini walaupun hanya pakai Processor i3, Ram asal adalah 2gb sahaja tapi aku upgrade 2gb ( + RM 34 ) lagi jadi jumlah Ram sekarang adalah 4gb.

Sound dari speaker Laptop agak kuat serta Keyboard agak responsive, touchpad laptop ini juga lebar serta selesa digunakan.

Bateri yang dibekalkan bersama Laptop ini adalah jenis Lithium Ion 6 cells yang kalau dilihat pada review website lain boleh mencapai selama 6 jam 44 minit penggunaannya.

 






3 comments:

Anonymous said...

Tlong bgi cadngan laptop bajet RM2000
Yang ku tngox ACER V3-471G vs ASUS A43SM . Mane lagi elok?

Anonymous said...

TAK DE WINDOWS YE......

mohd faiz said...

Bro,kalo motherboard v3-471g bleh masuk ka pg v3-471??xda apa2 nk ubah?kaki semua sama x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...