Friday, 20 April 2012

BAIK PULIH ACER ASPIRE 2920 MASALAH HANG & VIDEO LCD PECAH-PECAH


MASALAH

Masalah laptop ACER ASPIRE 2920 ni adalah window jamn dan kadang-kadang restart, dan LCD screen keluar gambar video pecah-pecah serta separuh je ada signal video.


video

video

Owner laptop ACER ASPIRE 2920 berasal dari Sibu Serawak.,dia hantar Laptop ke KL sebab kat Sibu, harga kos untuk baiki mahal dan diagnostic kerosakkan yang dilakukan agak tak munasabah.

Ada kedai yang minta tukar motherboard dalam harga rm500 dan ada kedai minta tukar LCD rm450.Jadi dia cuba cari alternative lain yang lebih murah dan terjumpa diagnostic kerosakkan  sama model dengan laptop dia di blog aku Database Kerosakkan Laptop 




SOLUTION :
Masalah yang selalu dialami
1.Bila Loading Windows jamm atau hang, LCD screen keluar gambar pecah-pecah
2.Laptop Autorestart atau Autoshutdown
Penyebab Kerosakkan
1.Komponen yang bekalkan dan stabilkan voltage untuk Processor telah fail/faulty.
Penyelesaian Masalah
1.Kena tukar komponen yang menyebabkan sistem motherboard mengalami masalah.

video


Jika berminat nak baiki Laptop/PC , boleh hubungi 0122411959


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...