Tuesday, 27 December 2011

BAIKPULIH KEYBOARD LAPTOP KEY YANG ROSAK DAN MASALAH WINDOWS TAK BOLEH SHUTDOWN

MASALAH

Masalah Laptop ACER ASPIRE 4250 ini adalah tak boleh power ON lansung kerana akibat masalah pada chipset nvidia yang overheating.Sila baca post ini untuk lebih info mengenai
MASALAH ACER ASPIRE 4520

Aku dah baiki masalah overheating tu, tapi laptop ni ada masalah yang lain, iaitu windows XP tak boleh shutdown walaupun dah tekan icon shutdown di windows, dia jadi restart(reboot) balik, terpaksa manual shutdown cara paksa pulak dengan tekan butang ON/OFF di laptop.

Kes windows tak boleh shutdown atau reboot pada arahan OFF windows ni dah lama sejak dari Windows 2000 hingga ke Windows 7 lagi. Dan ada beberapa penyebab kenapa windows tidak boleh shutdown atau  reboot pada arahan OFF windows ni , kat bawah ni aku letak beberapa penyebab masalah ini;
  1. Ada program-software-service yang tidak dapat dihentikan oleh window(contohnya yang diketahuai ialah roxio burner atau Acer Webcam untuk WinXP) yang menghalang arahan shutdown tapi sebaliknya membuatkan windows untuk restart atau menghalang windows dari shutdown.
  2. Virus (windows tak boleh hentikannya dan mengangu sistem)
  3. File sistem windows corrupt
  4. Masalah update/upgrade windows yang tidak sempurna
  5. Masalah driver Hardware
Untuk masalah pada laptop Acer ni,masalah berpunca dari software, aku disablekan program-software yang menghalang laptop dari shutdown bila dibagi arahan OFF.


Tapi korang boleh juga remove program tu dengan:
Click Start >> Control Panel >> Add or Remove Programs.


Jika, korang rasa program tersebut masih digunakan, sila disable kan application atau service windows tersebut


Click Start >> run >> msconfig>> untick program yang tak selalu digunakan.



video

video

BAIKPULIH SIAP: 
Masalah lain untuk laptop Acer ni, adalah semasa nak load windows ada bunyi buzer seperti ada key yang stuck.Jadi aku pun cari la punca problem masalah tu, dan dapat dipastikan 1 key $ dah faulty.

Oleh kerana custemer budget sikit (ngam-ngam) untuk baiki laptopnya, aku baiki je keyboard laptop dia tanpa kos.Kerana key lain masih berfungsi dengan baik.


Laptop telah diservis, cuci sistem HSF (heatsink fan) kerana jika terdapat banyak habuk terperangkap didalam housing kipas heatsink akan menyebabkan Laptop bermasalah mati dengan sendiri.Baik pulih selesai dan Laptop berkeadaan baik.


video

Tuesday, 20 December 2011

TIPS HACK MASALAH LUPA PASSWORD WINDOWS


Korang pernah ada masalah lupa password tak? macamana nak buat untuk reset/buang masalah password pada windows ni!


Aku selalu kena masalah ni, bila custemer terlupa password Windows tak kira la  pakai WinXP atau Vista, 7 . Biasa lah, kadang-kadang manusia selalu lupa, nak lagi Laptop/Komputer tu dah lama rosak..


Kenapa password untuk buka windows ini perlu?, sebab untuk memudahkan technician untuk backup dan test kerosakkan/functional  hardware pada Laptop/Komputer atau sistem windows.


Disini aku nak kongsikan satu utiliti (Offline NT Password & Registry Editor) yang boleh digunakan untuk membuang password admin Windows 7. Tak kira lah apa version nya pun korang boleh cubanya. Setakat hari ini masih berkesanlah, tak taulah jikalau Microsoft nak blok maka mereka boleh ubah kedudukan password Windows 7 untuk keluaran yang baru.


Korang boleh download  software dalam bentuk ISO iaitu Hiren Boot CD sebuah utiliti berasaskan LiveCD.File ISO ini agak besar (200mb) dan memerlukan masa untuk lengkap download jika line internet lambat. Sesudah download korang bolehlah gunakan program burner seperti NERO untuk “burn image to cd”. Setelah selesai menjadi cd maka bootkan komputer yang hendak di buang password itu dan run Hiren Boot CD dan pilihlah  Offline NT Password & Registry Editor


CRACK PASSWORD 

video

PASSWORD WINDOWS DAH CRACK DAN DIBUANG

MASALAH

Masalah Laptop HP PAVILION DV6000  ini adalah blankscreen disebabkan GPU nvidia bermasalah overheating.


Jadi aku pun, buka dan baiki chipset nvidia yang problem tu . Bila dah siap repair, windows ada password pulak, tanya owner, apa password dia, dia bagi list password (list tu agak banyak, tapi semua tak boleh guna), aku dah pening, takkan nak format balik windows ni Laptop ni, dah 2 kali kerja, last-last sekali aku crack dan reset password pakai Offline NT Password & Registry Editor  tu.Siapa-siapa yang berminat nak repair boleh hubungi  aku di no 012-2411959 



Monday, 19 December 2011

POSLAJU / COURIER UNTUK BAIK PULIH LAPTOP ANDA



Korang rasa perkhidmatan servis Laptop/Notebook kat tempat tinggal korang memuaskan atau tidak dari segi harga dan kualiti servis.Jadi entry ini, aku tujukan khas buat pembaca blog aku yang tinggal jauh dari Kuala Lumpur atau Selangor yang ingin menggunakan perkhidmatan aku untuk baiki Laptop/notebook/netbook.

Jika  korang berminat untuk menggunakan perkhidmatan aku, tapi tinggal jauh dari area yang aku sebutkan tadi , misalnya Sabah, Sarawak, Kelantan, Perlis, Terengganu atau kawasan yang terpencil dan kawasan tempat tinggal korang tiada atau servis-baik pulih pada pendapat korang mahal dan kurang memuaskan, korang boleh menggunakan perkhidmatan POSLAJU atau Courier yang korang percayai terus kepada alamat aku (sila email atau mesej untuk alamat) atau hantar kepada saudara korang yang ada tinggal di KL.

Di bawah ni, adalah contoh, bagaimana custemer aku baiki Laptopnya melalui penghantaran POSLAJU kerana ditempat tinggal tiada pembaik pulih-servis yang boleh membaiki Laptopnya.

PROBLEM :ACER ASPIRE 4315 TAK BOLEH POWER ON DAN ADAPTER BLINKING

video
MASALAH
Owner Laptop Acer Aspire 4315  berada di Terengganu, dan owner pernah cuba hantar untuk  baiki Laptop ni di sekitar tempat tinggalnya, tapi gagal untuk dibaiki, jadi owner telah approach aku untuk baiki Laptop ini dan dia Poslaju Laptop dari Terengganu.

Masalah Laptop  ni adalah tak boleh power on , kerana disebabkan kemungkinan terkena petir  .Apabila jack dari power adapter charger Laptop disambung ke Laptop, Led power charger berkelip-kelip(blinking) continuously dan Laptop akan berkeadaan begitu dan masih tak boleh power on pada start suis . Laptop LCD blank screen (tidak keluar apa-apa)-keadaan Laptop ini menunjukkan ada komponen di motherboard telah short.

BAIK PULIH SIAP: 


video
TESTING 1
video
TESTING 2
video
LAPTOP SIAP DIBAIKI



ACER ASPIRE 4736Z LED BACKLIGHT REPLACEMENT


MASALAH

Masalah Laptop ACER ASPIRE 4736Z   ini adalah lampu backlight LCD screen tak berfungsi.


Jadi aku pun checkla lcd dia tengok lampu backlight LCD yang rosak atau power untuk lampu backlight ini yang rosak.Dan laptop ini menggunakan lampu backlight jenis LED.Sedikit penerangan perbezaan LCD backlight, korang boleh ke link bawah ini

PERBEZAAN ANTARA LCD BACKLIGHT CCFL VS LED

Setelah aku check confirm lampu LED backlight dia dah burn.Nak bukak lampu LED ni susah ooi.Benda ni letak kat bawah LCD,jadi kena bukak LCD sekeping-sekeping.Kalau tak hati-hati LCD boleh crack atau patah.Resiko amat besar.LCD kalau tukar baru dah rm350.Siapa-siapa yang berminat nak repair boleh hubungi 012-2411959 

BAIK PULIH SIAP: 
Laptop telah diservis, cuci sistem HSF (heatsink fan) kerana terdapat banyak habuk terperangkap didalam housing kipas heatsink menyebabkan Laptop bermasalah mati dengan sendiri.Baik pulih selesai dan Laptop berkeadaan baik.





Tuesday, 13 December 2011

TIPS UNTUK BAIK PULIH MASALAH WINDOWS LAMBAT LOADING


salam.. baru2 ne laptop sya welcome window lambat loading..dah tunggu berjam2 dah tp still lambat loading..mula2 bila on dia ckap starup need 2 repair...boleh sya tahu kenapa masalah ini berlaku? adakah disebab kan mthrboard rosak ataupun hardisk..sya takut hardisk rosak coz laporan akhir sya ada di dalam n benda tu sgt penting untuk semester akhir saya..harap dapat bantu, seboleh2 nya macamna cara untuk copy file2 penting dalam hardisk trsebut


Ini jawapan aku:


Biasanya masalah windows lambat loading dan windows minta buat startup repair adalah salah satunya berpunca dari kerosakkan pada Boot Sector Windows, Sistem Windows Corrupt atau HDD Bad Sector ataupun HDD dah rosak disebabkan berlaku scratching pada plate.


Ok, boleh ke kita baiki masalah Boot sector windows atau HDD bad sector?


Boleh, cara paling senang, korang boleh guna software HDD regenarator

Sumber:
http://www.datarecoveryguides.org/hdd-regenerator-review
http://jomtutorial.blogspot.com/2010/06/baiki-bad-sector-pada-harddisk-hdd.html


Masalah ini juga boleh terjadi disebabkan juga oleh  software/program atau driver windows yang corrupt.
1. Buang atau Disablekan Segala Software-Program-Windows Service Yang Tidak Digunakan
Biasanya jika windows loading lambat serta minta repair startup juga disebabkan banyak sangat software atau windows service yang perlu di run semasa start windows, cuba disablekan software-program-windows service yang tak perlu untuk di run kan tu:


Macamana nak disablekan atau buang software-program-service-driver yang melambatkan windows?
Selepas on windows>> Windows loading>>F8>>safe mode>>

Korang mesti perasan yang Windows ni masa kita baru format , dia punya performance memang laju, kan? Tapi lama-kelamaan, bila korang dah masuk software itu ini, game dan macam-macam lagi lah, korang sendiri dapat rasakan yang performance laju tu dah berubah jadi slow. 
Jadi pastikan korang buang mana-mana application atau games selain dari windows service yang tidak lagi diguna. 
Click Start >> Control Panel >> Add or Remove Programs.
Jika, korang rasa program tersebut masih digunakan, sila disable kan application atau service windows tersebut
Click Start >> run >> msconfig.

2.Pastikan Desktop Serta Partition C (System)  Windows Kurang icon, file, shortcut dan segala macam data.
Pastikan desktop serta partition C (system) korang tak penuh dengan macam-macam icon, file, shortcut dan segala macam data. ianya juga menjadi sebab kesan kelembapan bila korang turn on PC-Laptop.
Jadi, sila remove mana-mana icon dan shortcut yang tak berguna kat desktop korang tu. Apa lagi file-file yang besar macam movie,mp3, executable file dan sebagainya. Letak di partitian D atau partitian backup lain asalkan bukan di desktop atau system.
3.Pastikan Hard Disk Bersih Dan Tersusun Dan Buang Program Serta Update Driver Hardware Yang Latest.
Bila hard disk korang tidak tersusun dan penuh dengan segala macam data yang tak berguna, ianya akan memberi kesan kelembapan pada PC bila mana hard disk korang gagal memberikan full performance dari tindak balas OS. Jadi tanpa perlu menggunakan apa-apa software, korang hanya perlu lakukan Disk Cleanup dan juga Disk Defragmenter.
Click Start >> All Programs >> Accessories >> System Tools

Guna CCLEANER untuk bersihkan temprory file atau uninstall program Software yang tak perlu.
Guna Driver Genius Pro untuk update driver Komputer yang paling latest.Tutorial http://forum.putera.com/tanya/index.php/topic/89695-joybook-lite-u1o5i/
4. Disablekan Hardware Yang Tak Diperlukan Di BIOS


Jika hardware pada sistem board korang faulty, boleh juga menjadi penyebab kenapa windows korang lambat loading.

Jadi jika berlaku masalah ini,korang boleh disablekan hardware yang rosak dan tak perlu serta jarang pakai , seperti jika korang hanya guna wifi, boleh offkan network port (RJ45) atau serial port, paralel port dibios.
Ini boleh mencepatkan lagi proses loading Windows korang kerana semasa windows loading, system akan detect dulu sistem hardware ini sebelum windows profile loading. 
Untuk masalah Backup Data Penting .
Sebaiknya untuk backup Data penting adalah dalam bentuk DVD RW.Selain dari guna external HDD atau partition backup pada laptop.Ini kerana jika buat backup dalam bentuk DVD, ketahanan data untuk bertahan lama lagi tinggi jika backup dalam bentuk softcopy dalam bentuk file data di HDD. 
Ini kerana, HDD biasanya akan ada risiko senang kena masalah seperti data corrupt atau bad sector.


Dan jika HDD Laptop langsung tak boleh boot, untuk menyelamat kan file data penting ,korang boleh guna cara di post ini : http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/05/belajar-backup-data-dari-hardisk-laptop.html 

Thursday, 8 December 2011

KERJA BAIKPULIH HOUSING PENUTUP HINGES LAPTOP ACER TRAVELMATE 4150 YANG PATAH SERTA UPGRADE


MASALAH


Masalah Laptop ACER TRAVELMATE 4150  ini adalah Hinges patah serta cover penutup hinges telah patah.
Owner juga mengalami masalah external Harddisk corrupted. Bateri Laptop juga sudah kong (flat) dan perlu diganti dengan yang baru.


Dan owner  juga mahu Upgrade Laptop pada tahap maximum performance. 



KEROSAKKAN

Antara kerosakkan laptop ialah:
  1. Hinges(Engsel)laptop kanan  telah patah.
  2. Housing(casing) penutup hinges laptop di 1 tempat telah patah.
  3. Bateri kong.
  4. External HDD data telah corrupt dan tak dapat di akses
  5. Windows Laptop diserang virus menyebabkan sistem jadi slow dan lagging.


BAIK PULIH SIAP: 
Masalah Laptop ACER TRAVELMATE 4150 ni berjaya diselesaikan dengan pengantian parts baru serta dengan Ram  yang diupgradekan ke maximum Laptop boleh support.


Housing(casing) penutup hinges laptop yang telah patah  tu telah aku baik pulih dengan mengambil  plastic dari botol deodorant yang telah kosong dan dibentuk menyemai keadaan housing yang asal.

Laptop telah diservis, cuci sistem HSF (heatsink fan) kerana terdapat banyak habuk terperangkap didalam housing kipas heatsink menyebabkan Laptop bermasalah mati dengan sendiri.Baik pulih selesai dan Laptop berkeadaan baik serta normal.

Thursday, 1 December 2011

TIPS MEMILIH AC ADAPTER CHARGER LAPTOP YANG SESUAI UNTUK LAPTOP ANDA


Salam bro Hafizam,


Saya nak tanyer pendapat sket. Problem saya :
- Compaq CQ41 -Voltage 18.5V, 3.5A tapi adapter xder tp saya ada :
- POwer adapter CQ20 output voltage 19V, 4.7A


So boleh cocok ker adapter tu kt notebook CQ41. Sbb sblm nie pakai yang universal adapter jer. Tapi bila cocok x masuk charge. Universal adapter nie confim OK. Saya ingt nk sms jer tapi takut kacau so antor email jer la. Thanks bro sbb sudi bagi pendapat. Salam


Halim,
Kemaman, Terengganu


Ok, ini jawapan aku:

Power adapter CQ20 dengan output voltage 19V, 4.7A tak boleh pakai untuk Compaq CQ41 yang mempunyai voltage 18.5V, 3.5A kerana output voltan adapter CQ20 tu tinggi sikit dari output voltan adapter Compaq CQ41 iaitu sebanyak 5V . 

Bagaimana pula contohnya dengan AC power adapter yang mempunyai voltage yang sama tetapi Amps yang berlainan, contohnya:

Toshiba Sattelite M200 -Voltan  15.6V / 6.0A
Toshiba Sattelite L300 - Voltan   15.6V / 5.0A 


Kebiasaannya rating Ampere yanng tercatat pada AC adapter charger adalah Arus (Amps) maximum value yang dapat dibekalkan oleh adapter charger.
Ini bermakna AC adapter charger   15.6V/6A boleh mengantikan   AC adapter charge  15.6V/5A untuk laptop.Apa yang penting untuk pemilihan   AC adapter charger adalah, voltage output adalah sama dan Ampere samaada sama atau tinggi sikit dari original AC adpater charger.   Amps biasanya kalau tinggi tak apa kerana Laptop hanya ambil amps yang diperlukan sahaja

Untuk pemilihan pengantian baru laptop adapter ada 5 perkara yang penting:
  1. Pastikan polarity + dan - ve betul, kalau tidak motherboard burn.
  2. Voltan adapter kurang sikit takpe jangan lebih kalau tidak motherboard burn
  3. Amps biasanya kalau tinggi tak apa kerana Laptop hanya ambil amps yang diperlukan sahaja dan kalau rendah ada masalah dengan AC adpter charger overheating.Tetapi jangan juga guna Amps yang terlalu tinggi dari amps AC adapter asal.
  4. Pastikan  connector adalah sama size dan tak bergoyang atau longgar.  
  5. Jangan guna universal AC adapter charger untuk laptop korang kerana voltage ini biasanya tak stabil dan bila lama digunakan suis untuk melaras voltan adapter rosak dan ini boleh menyebabkan motherboard overvoltage atau kurang voltage.  
Contohnya adalah jika Rating Power Yang Diperlukan Laptop Acer adalah (19V / 3.42A),  korang boleh lihat pada bahagian bawah Laptop,  jangan guna AC Adapter Charger Salah (19V / 3.16A) tapi guna AC Adapter Charger Betul (19V / 3.42A)

Menggunakan   AC adapter charger yang mempunyai amps yang rendah dari adapter asal ( 5A ke atas 6A laptop) boleh menyebabkan:

  1. AC adapter charger cepat rosak serta mengalami masalah housing serta kabel power cair dan merekah disebabkan overheating  dari sebab penggunaan arus yang ditarik oleh Laptop.
  2. Bateri Laptop lambat charging untuk penuh.
Menggunakan   AC adapter charger yang mempunyai watt yang tinggi dari adapter asal ( 90w ke atas 65w laptop) boleh menyebabkan:
  1.  Bateri akan cepat kong
Macamana nak kira watt   AC adapter charger. Contoh untuk Acer.

V= 19v (V)
A= 3.42A (I)
P (W) = I x V
P = 19V x 3.42A = 64.98 (65w)


Jadi pemilihan mudah untuk penggantian Laptop adalah dengan memilih AC adapter original atau AC adapter original Local tapi mempunyai rating sama dengan rating yang diperlukan Laptop.

Jika korang nak cari Adapter Charger baru boleh ke link ni untuk tengok harga:

http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/p/adapter-charger-laptop-baru.html

  




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...