Monday, 17 October 2011

MEMBAIKI FUJITSU LIFEBOOK S6311 MASALAH ERROR 02FE/02FC DAN OVERHEATING

MASALAH

Laptop fujitsu Lifebook (S6311) ini problem dia, masalah overheating serta error masa laptop POST.Laptop ni owner beritahu , akan selalu shutdown sendiri, dan sebelum masalah tersebut terjadi, kipas HFS laptop berbunyi dengan kuat.Owner juga beritahu yang sebelum ini,dia sudah pergi kedai Komputer lain di Wangsa Maju dan tukang repair disitu menyarankan untuk ganti kipas (quotation kedai tersebut minta  dalam rm100-300).
Dari kes ini, aku dapati sesetengah kedai komputer mengambil jalan mudah untuk menyelesaikan permasalahan notebook tanpa mengira kos yang bakal di keluarkan oleh pemilik notebbok itu sendiri sedangkan masih ada cara lain untuk menyelesaikan permasalahan tersebut tanpa perlu mengeluarkan belanja yang besar.Ini biasanya disebabkan penukaran komponen baru dapat :
  1. Menjimatkan masa untuk cari kerosakkan laptop/notebook korang yang kadang-kadang memakan masa yang lama.
  2. Pulangan keuntungan yang cepat dan meminimumkan kos untuk waranty jika hardware yang ditukar/baiki rosak balik.
  3. Pengurangan untuk kos operasi kedai, kerana kos untuk mengaji seorang technician yang betul-betul mahir untuk troubleshoot agak sukar dan tinggi. 
Aku cadangkan kepada pemilik pemilik notebook/laptop untuk mencari kedai komputer yang betul sebelum menghantarkan notebook/laptop korang untuk di baiki dan pastikan kedai komputer itu sendiri mempunyai technician yang mahir untuk mengendalikan atau membaiki notebook/laptop korang.

Aku check kipas dan sistem HSF laptop, didapati kipas dah jem (tak dapat bergerak bila diputar dengan jari terasa ketat).Sistem HSF juga diselaputi habuk (habuk dah menutupi aliran udara heatsink)

Jadi kipas laptop  yang jem tu  aku servis dan test, kipas masih boleh digunakan, tidak perlu tukar.Tapi ada masalah lain pula keluar eror masa bios POST:
video

ERROR
02FE: Fan Error occurred during previous boot.
ERROR
02FC: Fan Error. System is turned off.


Ada 2 option je boleh pilih, tekan F1 untuk resume loading windows atau tekan F2 untuk masuk Bios.Error ni tak dapat reset, aku check kipas (kipas bergerak), aku check temp CPU (suhu normal 45-48 celsius).Aku juga buat sistem diagnostic Laptop (laptop berkeadaan baik).Aku try cabut bateri cmos Laptop dan tinggalkan selama 2 jam,untuk reset bios, keadaan Laptop masih sama.2 pilihan je tinggal:
  1. Check kipas balik
  2. Reflash Bios untuk reset laptop

SOLUTION: 
Kipas laptop aku check, dan didapati wayar kuning (wayar sensor kipas) intermitent (nak check, kena ada pengetahuan tentang asas elektronik), putus sikit jadi motherboard Laptop tak dapat kenal(communicate) dengan kipas.Jadi 3 tiga-tiga wayar merah +ve, hitam-ve, kuning aku buat baru bagi mengelakkan kerosakkan lain dari berulang.Laptop di test dalam berkeadaan baik.

video




2 comments:

Anonymous said...

Thank you for your contribution.
It would certainly be helpful for me. - from South Korea

Puja md noor said...

saya nk cr laptop jenama Fujitsu lifebook S6311(T7200). x kisah rosak atau boleh digunakan. nk urgent thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...