Saturday, 12 March 2011

ACER ASPIRE 3640 POWER ADAPTER CHARGER BLINKING, LAPTOP TAK BOLEH POWER ON

MASALAH:
  1. Masalah laptop ni adalah tak boleh power on.Apabila jack dari power adater charger laptop disambung ke Laptop .Led power charger berkelip-kelip(blinking) dan Laptop akan berkeadaan begitu dan masih tak boleh power on pada suis start .Laptop LCD blank screen (tidak keluar apa-apa).
video
 SOLUTION :
  1. CPU/RAM/ADAPTER CHARGER berkeadaan baik dan tak rosak.Laptop terpaksa dibuka untuk mengenal pasti komponen yang rosak.Aku suspect motherboard defect pada bahagian blok(bahagian) power.
  2. Laptop ini aku check (bukak casing) dan memang betul ada komponen elektronik  pada bahagian blok (bahagian) power motherboard laptop tu yang telah rosak.Jadi kena TUKAR komponen elektronik YANG ROSAK pada motherboard.

SELESAI:
*Laptop telah dibaiki (kipas & Air ventilation juga telah cuci).
video 

4 comments:

Anonymous said...

apa komponen yg rosak bro..?

ak ad sebijik .. prob same...
tp xder fizikal yg nmpak burn ke ape..?

malwarez@gmail.com

izyan husni said...

nk baiki leptop yg mcm ni la...tp nk cri spare part xthu spare part pe....mklm la bkn bidang saya...leh tlg x???

HAFIZAM said...

Salam, nak minta tolong apa ye pasal laptop

koba beckquer said...

Salam bro. Post ni mungkin dah lama. . Laptop saya hari ni baru jadi. Saya nak tau kos sebenar dia bro. Kalau mahal kat kedai baik pos kat bro saja. Itu pasal lah saya tanya. Mohon balas dekat sms 0139323041 akbar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...