Tuesday, 4 January 2011

MASALAH LAPTOP DELL 1420 - (INTEL CPU/GPU) LED LAPTOP BLINKING DAN LAPTOP TERUS MATI

MASALAH:
1.Apabila Start button Laptop ditekan LED start button dan LED lain berkelip-kelip(blinking) dan Laptop akan mati dalam beberapa saat.Laptop LCD blank screen (tidak keluar apa-apa).

video
SOLUTION :

1.Laptop ni telah aku check (bukak casing) dan memang betul motherboard laptop tu yang telah rosak.CPU/RAM/ADAPTER CHARGER berkeadaan baik dan tak rosak.Laptop terpaksa dibuka untuk mengenal pasti komponen yang rosak.Aku suspect motherboard defect.Jadi kena servis komponen elektronik motherboard.












SELESAI:

*Laptop telah dibaiki (kipas & Air ventilation juga telah cuci).

2 comments:

-umie_iman- said...

salam

1-laptop saya Aspire 5570 engselnya dah patah (dua2 belah) dan casing laptop pun retak. boleh baiki ke?
caj berapa?

2-keyboard pun rosak.x bfungsi lgsg.tpkasa guna external.nak ganti keyboard pula kene caj berapa ek?

terima kasih

Anonymous said...

kalau jadi macam ni mother board boleh repair atau perlu diganti baru?

Biasanya berapa kos kalau buat sendiri?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...