Friday, 28 January 2011

SENARAI MODEL LAPTOP YANG TERLIBAT DENGAN MASALAH NVIDIA GPU DEFECT(BLANK SCREEN)


Dibawah ini adalah senarai laptop-laptop yang mempunyai penyakit BlankScreen (Nvidia Bga GPU chipset defect).
Link rujukkan kalau pembaca blog aku nak tahu lebih lanjut mengenai masalah ini.Sila jauhi dari terbeli laptop yang disenaraikan.ok.Untuk owner laptop-laptop yang ada dalam senarai dibawah ini sila bawa laptop anda untuk dicheck.

ACER
ACER ASPIRE 4520


DELL
Dell Inspiron 1420            May 2007 – September 30, 2008 
Dell Inspiron 9400/E1705               March 2006 – February 28, 2010
Dell Latitude D620            December 2005 – November 30, 2008
Dell Latitude D630            February 2007 – September 30, 2008
Dell Latitude D630c          February 2007 – September 30, 2008
Dell Latitude D820            November 2005 – March 31, 2008
Dell Latitude D830            March 2007 – September 30, 2008
Dell Precision M2300      August 2007 – September 30, 2008
Dell Precision M4300      March 2007 – September 30, 2008
Dell Precision M6300      December 2007 – March 31, 2009
Dell Precision M65           November 2005 – January 31, 2008
Dell Vostro 1700               March 2007 – September 30, 2008
Dell Vostro Notebook 1310          December 2007 – September 30, 2008
Dell Vostro Notebook 1400          May 2007 – September 30, 2008
Dell Vostro Notebook 1510          December 2007 – September 30, 2008
Dell Vostro Notebook 1710          January 2008 – July 31, 2008
Dell XPS M1210 March 2006 – November 30, 2008
Dell XPS M1330 March 2007 – September 30, 2008
Dell XPS M1530 September 2007 – January 31, 2009
Dell XPS M1710 March 2006 – February 28, 2010
Dell XPS M1730 November 2007 – January 31, 2009


APPLE


PLATFORM NAME

PURCHASE DATE RANGES
PRODUCT IDENTIFICATION NUMBER
Apple MacBook Pro (15-inch)
May 2007 – September 2008

Apple MacBook Pro (17-inch)
May 2007 – September 2008



 HP-COMPAQ
 


PLATFORM NAME

PURCHASE DATE RANGES
PRODUCT IDENTIFICATION NUMBER
HP Pavilion dv20xx
March 2006 – December 31, 2008

Compaq Presario v30xx
March 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv21xx
March 2006 – December 31, 2008

Compaq Presario v31xx
March 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv22xx/dv23xx
March 2006 – December 31, 2008

Compaq Presario v32xx/v33xx
March 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv24xx
March 2006 – December 31, 2008

Compaq Presario v34xx
March 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv90xx
May 2006 – November 30, 2008

HP Pavilion dv92xx/dv93xx
May 2006 – November 30, 2008

HP Pavilion dv94xx
May 2006 – November 30, 2008

HP Pavilion dv60xx
May 2006 – April 30, 2009

Compaq Presario v60xx
May 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv61xx
May 2006 – April 30, 2009

Compaq Presario v61xx
May 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv62xx/dv63xx
May 2006 – April 30, 2009

Compaq Presario v62xx/v63xx
May 2006 – October 31, 2008

HP Pavilion dv64xx
May 2006 – April 30, 2009

Compaq Presario v64xx
May 2006 – October 31, 2008

`Compaq Presario F500/F700
October 2006 – September 30, 2008

HP Pavilion Tx1xxx-Tx2xxx
(tablet computer)
March 2007 – May 31, 2008


Tuesday, 18 January 2011

REPAIR DELL ADAPTER LAPTOP CHARGER



MASALAH:
1.Apabila Start button Laptop ditekan selepas post bios LCD panel laptop keluar Error tak dapat detect charger (sebelum ni laptop tiada masalah tersebut kerana menggunakan adapter charger original) biasanya masalah ini berlaku pada Laptop jenama DELL.

REPAIRING:









SOLUTION :
2.Kenapa masalah ini hanya berlaku pada laptop dell.Ini kerana dell menggunakan teknologi khas yang membolehkan laptop bios mengenal pasti charger laptop.Ada satu chip khas didalam charger laptop Dell yang akan menghantar isyarat untuk bios laptop mengenal pasti adapter charger dan yang menghubungkan chip tersebut dengan Laptop Dell adalah wayar putih yang telah putus yang aku ceritakan tadi.Ada kebaikan dan keburukkan teknologi ini dan keburukkannya adalah yang aku ceritakan ini dan biasa jika chip identiti rosak.Jadi kalau korang terkena dengan masalah ini ada 2 je kemungkinan yang rosak
  • wayar putih putus
  • Identity Chip didalam charger dah blow.

3.Aku repair balik laptop charger ni sebab charger untuk Laptop ni susah skit nak dapat 19.5V 4.62A.Biasanya yang ada dalam pasaran 19.5V 3.34A dan yang original lebih bertahan lama walaupun on power 24jam.

Monday, 17 January 2011

COMPAQ PRESARIO M2000 MASALAH TAK BOLEH ON DAN LED LAPTOP BLINKING



 MASALAH:
  1. Apabila Start button Laptop ditekan LED start button dan LED lain berkelip-kelip(blinking) dan Laptop akan berkeadaan begitu sehingga power suis di Off .Laptop LCD blank screen (tidak keluar apa-apa).
video
video
  
 SOLUTION :
  1. Laptop ini aku check (bukak casing) dan memang betul motherboard laptop tu yang telah rosak.
  2. CPU/RAM/ADAPTER CHARGER berkeadaan baik dan tak rosak.Laptop terpaksa dibuka untuk mengenal pasti komponen yang rosak.Aku suspect motherboard defect.Jadi kena servis komponen elektronik motherboard.






SELESAI:
*Laptop telah dibaiki (kipas & Air ventilation juga telah cuci).


video

Wednesday, 12 January 2011

MACAMANA NAK TEST MASALAH LAPTOP LCD KABEL DEFECT PADA MODEL COMPAQ PRESARIO V2000 ATAU ACER ASPIRE 4315


MASALAH:
1.Apabila Start button Laptop ditekan LCD panel laptop keluar garis biru pada (Compaq V2000).

video



Test Guna External Monitor

video



Test Guna LCD Tester
video




REPAIRING















SOLUTION :

1.Laptop ni telah aku check (buka panel LCD) dan check seperti yang aku terangkan pada gambar-gambar berikut dan dapat detect riben kabel penyambung antara LCD panel dengan laptop tu yang telah rosak (cara yang lain adalah membuat ujian continuity) .CPU/RAM/MOTHERBOARD berkeadaan baik dan tak rosak.Cuma kipas heatsink Laptop terpaksa dibuka dan dicuci kerana terlampau banyak habuk berkumpul (owner complain kipas Laptop berbunyi kuat dan panas) .


ACER ASPIRE 4315


1.LCD pixel berkelip-kelip (apabila di gerakkan hinges LCD panel,laptop LCD Acer 4315 black screen dan keluar garis-garis halus dan ini pada pendapat aku LCD kabel penyambung (riben) ke motherboard rosak.Gambar repair laptop tak sempat nak ambil semua sebab owner nak cepat (dapat ambil 3 gambar je).





SELESAI:

*Laptop telah dibaiki (kipas & Air ventilation juga telah cuci) aku harap penerangan ini dapat sedikit sebanyak membantu problem yang seakan sama pada Laptop anda yang lain.Tapi kalau tak dapat buat boleh cari juruteknik yang pakar atau hubungi aku :hafizam di 012-2411959.

Tuesday, 4 January 2011

MASALAH LAPTOP DELL 1420 - (INTEL CPU/GPU) LED LAPTOP BLINKING DAN LAPTOP TERUS MATI

MASALAH:
1.Apabila Start button Laptop ditekan LED start button dan LED lain berkelip-kelip(blinking) dan Laptop akan mati dalam beberapa saat.Laptop LCD blank screen (tidak keluar apa-apa).

video
SOLUTION :

1.Laptop ni telah aku check (bukak casing) dan memang betul motherboard laptop tu yang telah rosak.CPU/RAM/ADAPTER CHARGER berkeadaan baik dan tak rosak.Laptop terpaksa dibuka untuk mengenal pasti komponen yang rosak.Aku suspect motherboard defect.Jadi kena servis komponen elektronik motherboard.












SELESAI:

*Laptop telah dibaiki (kipas & Air ventilation juga telah cuci).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...